Naar aanleiding van de lopende eerste editie van de ‘Bienal das Amazonias’ te Belem do Para, waar de kunstenaars Flijders, Kitling, Tosari en Keerveld van Readytex Art Gallery in participeren, brengt Luciӫl Becker, grondlegger van WildcoastArt, het volgende onder de aandacht van kunstenaars, kunstinstituten en het kunstminnend publiek. Dat de naam van zijn kunst verwijst naar de landstreek de Wilde Kust van Guyana (Suriname, N.O. Brazilie, Guyana, Frans-Guyana, Venuzuela en een deel van Colombia) dat al deel uitmaakt van het Amazoneregenwoud.
Dat bij de proclamatie van WildcoastArt als zelfstandige moderne kunstvorm in 1987, hij de slogan New Concept New Result hanteerde. Hiermee aangaf dat onze kunstenaars moeten breken met de gebruikelijke manieren om kunst te maken. Dit met betrekking tot te hanteren methoden, esthetiek, gebruik van materialen, kleurenpalet, technieken enzovoorts. Waarbij de kunstenaars de creatieve kracht van onze culturele en biodiversiteit moeten benutten door creatief, inventief en innovatief elementen te ontlenen aan onze eigen cultuur en kunstuitingen, aan de biodiversiteit van ons regenwoud en aan de verhalen van hun volk, stam of regio waartoe ze behoren. Zodoende moderne kunst te maken die – anders dan de moderne kunst van grootmeester Erwin de Vries – ingebed is in onze eigen geschiedenis, tijd, natuur en manier van samenleven in het Amazonewoud.
Met als resultaat dat onze moderne kunst verzelfstandigd wordt ten opzichte van moderne kunstuitingen uit Europa en Amerika. Becker kan daarom niet anders dan toejuichen dat na decennia, anno 2023, de eerste editie van de Bienal das Amazonias te Belem, ook dit streven van WildcoastArt belichaamt. Hij spreekt dan ook de wens uit dat deelnemende Surinaamse kunstenaars aan de volgende edities, zich vooral moeten laten inspireren door de regenwoudkunstenaars de Sjamaan van Werehpai en de Aucaner Afaka, onze historische nationale cultuurhelden die zelfstandige geestesuitingen schiepen, respectievelijk de pre – historische Petrogliefen en het syllaben Afakaschrift, dat begin twintigste eeuw aan de Tapanahony door de Aucaner Afaka, na een gekregen droom, werd uitgewerkt.
Hier twee voorbeelden van WildcoastArt als zelfstandige moderne geestesuiting uit de Amazone. Een mofodoro installatie die in 2012 met pari – udu boomstammen en ander materiaal uit ons Amazoneregenwoud gebouwd werd , op de stoep van de Tibitistraat te Zorg en Hoop en een schilderij dat gebaseerd is op Petrogliefen van de Inheemsen.
wildcoastA[email protected]