DNA-lid Wang vraagt waarom echtscheidingsproces zo lang moet duren

Het Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) heeft onlangs tijdens de debatten in het parlement over het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) de vraag gesteld waarom het proces van echtscheiding bij de rechter zo lang moet duren. Hij vraagt zich af of de gang naar de rechter nodig is als partijen het toch met elkaar eens zijn om niet langer met elkaar getrouwd te zijn. Wanneer men in huwelijk treedt, komt er alleen een huwelijksambtenaar aan te pas. Waarom kan het ook niet zo zijn, althans ook niet zo makkelijk, bij een echtscheiding. Het zou niet alleen makkelijker moeten gaan, maar is ook goedkoper. Men hoeft dan geen dure advocaatkosten en andere proceskosten te betalen. 

Het Assembleelid betoogt dat hij snapt dat de rechter zal trachten partijen met elkaar te laten verzoenen. Aan de andere kant worden mensen gedwongen om met elkaar te leven, terwijl zij het met elkaar eens zijn om niet langer met elkaar getrouwd te zijn.

In het huidige Burgerlijk Wetboek (SBW) is bepaald dat een echtscheiding door de rechter dient te worden uitgesproken. Wang oppert het idee om in het Nieuw Burgerlijk Wetboek dit vraagstuk mogelijk anders te regelen. 

Met betrekking tot de huwbare leeftijd is in het concept NBW deze gelijk getrokken met de meerderjarigheidsgrens van 18 jaar. In het huidige BW is deze leeftijd bij de man gesteld op 17 jaar en bij de vrouw 15. Wang wil weten of er nog sprake is van vrouwen die op jonge leeftijd gedwongen worden om te huwen. Voor de oriëntatie vraagt Wang van de regering naar cijfers van huwelijken en echtscheidingen op jaarbasis. Ook wil hij weten vanaf welke leeftijd men trouwt.

Cijfers ABS

Uit demografische data van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) over de periode 2017-2019 valt te concluderen, dat er al enige jaren sprake is van een trend waarbij steeds minder huwelijken plaatsvinden en ook steeds meer echtscheidingen. In 2019 waren er 1.851 huwelijken en 813 echtscheidingen. De verhouding echtscheiding tot huwelijk is 1 op 2.28. In 2017 was dit cijfer 1 op 2.33.

De gemiddelde leeftijd bij het aangaan van huwelijk in 2019 was voor mannen 37.28 jaar en voor vrouwen 33.06 jaar.

De gemiddelde leeftijd bij een echtscheiding was in 2019 voor mannen 42.62 jaar en voor vrouwen 38.71 jaar. De gemiddelde huwelijksduur was in 2017 11.72 jaar. In 2019 was dat 12.61 jaar.

SS

error: Kopiëren mag niet!