Het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB), voornamelijk de sectie Psychologie, geeft de afgelopen jaren begeleiding aan jongeren met nare gevoelens en emotionele problemen. Dit was echter nog niet voldoende bekend bij de samenleving. Daarom heeft het MOB in samenwerking met UNICEF dit jaar een video uitgebracht om de samenleving op deze dienst (psychologische hulp) te attenderen.
Jongeren van 16 tot 21 jaar kunnen zich gratis bij het MOB aanmelden voor psychologische hulp.
Volgens de sectie Psychologie van het MOB kunnen jongeren te maken krijgen met verschillende nare gevoelens, zoals angst, eenzaamheid, stress, depressieve klachten, onzekerheid, verdriet en woede. “Deze gevoelens kunnen onderdeel zijn van de normale emotionele ontwikkeling van een tiener, maar in sommige gevallen kunnen ze ook een teken zijn van dieperliggende problemen.”
De sectie Psychologie geeft aan, dat het zeer belangrijk is dat jongeren een uitlaatklep hebben, omdat het jongeren de kans geeft om hun emoties te uiten op een gezonde manier. Ook kan dit voorkomen dat gevoelens zich opstapelen. “Door gebruik te maken van een uitlaatklep, kunnen jongeren ook meer inzicht krijgen in hun gevoelens en gedachten. Tot slot kan een uitlaatklep leiden tot verbinding en emotionele steun. Een jongere voelt zich dan ook vaak minder alleen, begrepen en gesteund.”
Verder wordt aangegeven, dat het leven van een jongere heel uitdagend kan zijn en dat veel jongeren worstelen met nare gevoelens. “Jongeren praten soms onderling over wat ze allemaal meemaken en hoe zij zich voelen, bijvoorbeeld met een vriend, familielid of iemand op school. Echter kan het voorkomen dat een jongere liever niet praat met een bekende of wellicht geen vertrouwenspersoon heeft. Ook kan het zijn dat hun nare gevoelens hun dagelijks leven gaan beïnvloeden. In deze gevallen kan het nuttig zijn met een professional, zoals de psycholoog, te gaan praten.”
Volgens de sectie Psychologie biedt de psycholoog een veilige omgeving waarin de jongeren vrijuit kunnen praten over bijvoorbeeld hun emoties en gedachten. Dit zou enorm kunnen opluchten en helderheid kunnen brengen. De psycholoog kan zo’n jongere helpen bij het omgaan met nare gevoelens en effectieve handvatten en technieken aanreiken hoe met emoties om te gaan. Vroegtijdige hulp kan ook voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grotere uitdagingen. Bij het MOB is de hulp (psychologische hulp) altijd gratis geweest. Dus kunnen jongeren binnen de doelgroep zich altijd aanmelden.
SK