Waarom is kolven op het werk belangrijk?

Een kolfkamer is een speciaal ontworpen ruimte waar moeders in het privé de mogelijkheid hebben om moedermelk af te kolven voor hun baby. Het is een rustige plek met comfortabele stoelen en benodigdheden voor het kolven, zoals kolfapparaten, opbergmogelijkheden voor afgekolfde melk en sanitaire voorzieningen. In het buitenland bieden vele werkplekken kolfkamers aan moeders die na hun zwangerschaps- en bevallingsverlof naar het werk gaan. Maar hoe zit het in Suriname?

In de Wet Bescherming Moederschap (2019) is opgenomen dat alle vrouwen in Suriname minimaal 14 weken en maximaal 18 weken zwangerschapsverlof moeten krijgen. Middels deze wet worden ook werkgevers gestimuleerd om moeders in de gelegenheid te stellen hun kind borstvoeding te geven. Echter is het niet een bekend fenomeen onder Surinaamse werkplekken om ondersteuning te bieden aan de moeders, middels een kolfkamer. 

Recentelijk heeft het BOG (Bureau voor Openbare Gezondhedszorg)  met ondersteuning van het kinderfonds van de Verenigde Naties UNICEF een kolfkamer in gebruik genomen. 

Jaarlijks wordt in de eerste week van augustus de borstvoedingsweek georganiseerd. Het thema van dit jaar is: “Let’s make breastfeeding and work, work”. In dit kader wordt er een beroep gedaan op werkplekken en ook de ministeries om faciliteiten, zoals een kolfkamer, te creëren voor moeders.

De kolfkamer van het BOG voldoet aan de faciliteiten en voorzieningen van een kolfkamer. De kamer beschikt over een airco, een comfortabele stoel, rice cooker (om de flesjes uit te koken), wasbak met een aanrecht, stopcontacten, koelkast, towel dispenser met towel, doeken en flesjes, een kast waarin het kolfapparaat en flesjes worden opgeslagen, een mooie schilderij, en een ton.

“Elke vrouw die wil kolven moet zich aanmelden bij één van de secretaressen van de onderdirecteur Administratieve Diensten om zich te registreren. Hierbij wordt de tijd aangegeven waarop degene zich aanmeldt en weer uitcheckt. Verder krijgt degene de sleutel in handen, waardoor zij de deur achter zich kan sluiten. De afgekolfde melk wordt in de koelkast opgeslagen en de moeder kan het in een koeltas voorzien van een ice pack en meenemen voor haar zuigeling”, aldus Joyce Vliet-Belfor, assistant program manager onder de afdeling Family Health van het BOG.  

Zij geeft aan dat er bedrijven zijn die over een kolfkamer beschikken, enkele daarvan zijn RGD, COVAB, EBS, Staatsolie (vijf locaties), Diakonessen ziekenhuis en het ’s Lands Hospitaal.

Kolven op het werk is belangrijk, omdat het werkende moeders in staat stelt om hun baby’s de voorzien van moedermelk, zelfs wanneer ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn om borstvoeding te geven. Het is ook van belang om hetzelfde voedingsritme aan te houden, om de melkproductie te blijven behouden. Het lichaam past zich aan de hoeveelheid melk aan dat nodig is. Als een baby veel drinkt, zal het lichaam meer melk aanmaken. Als er dus niet op tijd of onvoldoende gekolvd wordt, zal de melkproductie verminderen. Als er geen kolfkamer beschikbaar is op het werk, gebruiken moeders vooral alternatieven, zoals het toilet of in de auto. Het ligt aan de werkgever om rekening te houden met vrouwelijke werknemers, zodat ze zich op hun gemak voelen binnen het bedrijf. 

SD

error: Kopiëren mag niet!