Suriname is geen destinatieland voor bekwame Caricom burgers

Suriname is geen destinatieland voor bekwame burgers (skilled workers) uit andere Caricom-lidlanden om er te komen werken. In 2018 heeft het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)  vier certificaten van bekwame burgers uitgegeven aan personen om te kunnen werken in een ander Caricom-lidland. De certificaat bekwame burger zijn uitgeven aan 1 Guyanees, 1 Surinamer en 3 Trinidadianen. In hetzelfde jaar heeft het ministerie van AW&J  vier certificaten door een ander Caricom-lidland uitgegeven, geverifieerd. Het ging om personen die naar Suriname waren gekomen om er te werken. 

In 2022 heeft Suriname zeven certificaten uitgegeven. Het ging allemaal om Surinamers, te weten 4 afgestudeerden van de universiteit, 1 sporter en 2 leerkrachten.  Aan de andere kant is vorig jaar slechts 1 door een andere Caricom-lidland uitgegeven certificaat geverifieerd. In de tussenliggende periode, na 2018 en tot en met 2021 zijn er noch certficaten uitgegeven, noch geverifieerd.

Uit deze statistieken blijkt volgens Arbeid-minister Steven Mac Andrew dat Suriname op dit moment geen land van bestemming is voor bekwame burgers uit andere Caricom-lidlanden om te komen werken. Een factor die daarbij een rol speelt is de taal. 

De minister sprak donderdag in het parlement tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor nadere wijziging van de wet bekwame burgers Caribische gemeenschap. Het gaat om de wijziging van de boeteregeling in de wet. De in de wet genoemde boetebedragen zijn achterhaald en worden in lijn gebracht met Artikel 40 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel in het Wetboek van Strafrecht regelt de 6 verschillende boetecategorieën en de daaraan gerelateerde boetebedragen. 

Het parlement gaf donderdagmiddag met algemene 41 stemmen goedkeuring aan de wetswijziging. Eerder in de week heeft zij van 5 andere arbeidsgerelateerde wetten de aangepaste boeteregeling ook goedgekeurd.

Vrij personenverkeer 

De wet bekwame burgers Caribische gemeenschap dateert van 2006, en vloeit voort uit Suriname toetreding tot de Caribbean Single Market en Economie (CSME). Binnen dat kader hebben de Caricom-lidlanden afgesproken om voor bepaalde beroepsgebieden een systeem van vrij personenverkeer in te voeren.

De beroepsgroepen voor wie een vrij personenverkeer geldt zijn afgestudeerden van de universiteit of personen met een academische opleiding, mediawerkers, sporters, muzikanten, artiesten, leerkrachten, verpleegkundigen en ziekenverzorgers. Met een uitgegeven certificaat van bekwame burger door een competente autoriteit heeft men het recht om in een ander land Caricom-lidland gelijk te gaan werken. Men kan ook in een destinatieland binnen de Caricom een certificaat van bekwame burger aanvragen. Doch men zal eerst de bevinden van de plaatselijk competente autoriteit dienen af te wachten, alvorens men aan de slag kan gaan.

SS

error: Kopiëren mag niet!