Ondernemer in Nieuw-Nickerie klaagt over dalende koopkracht en terugval klanten

Een ondernemer in Nieuw-Nickerie, Radjesh, heeft contact gezocht met de redactie van Dagblad Suriname om onder andere te vertellen, dat de zaken dit jaar slechter gaan. Hij doet aan kleinschalig teelt van groenten en fruit en levert dagelijks in verschillende buurten in Nieuw-Nickerie zijn producten aan de man voor een zachte prijs.

Dalende koopkracht

Het is voor hem opmerkelijk, dat de aankoop van producten door klanten dit jaar bij hem een heel grote terugval heeft laten zien, dit terwijl zijn prijzen nogal laag zijn. Waar hij vorig jaar rond deze tijd 50 bossen kousenband had geleverd, is het dit jaar maar 15. Hij zegt dat burgers minder kopen en dat ligt volgens hem ook aan verschillende oorzaken. In gesprek met andere producenten heeft hij ook gemerkt dat de producten op de schappen blijven staan, waardoor de aankoop bij hem minder wordt.. 

Vakantieperiode

“In de vakantieperiode blijven kinderen thuis en gaan ouders veel meer koken, omdat de kinderen ook meer gaan eten. De buurtkinderen houden ervan om zich te vermaken met wat voeding en drank. De hapjes standhouders zijn vaak ook druk bezocht, en die standhouders hebben vaak groente nodig.” Radjesh levert in de vakantie heel wat groenten aan deze standhouders.

Als goed voorbeeld van een slechte fase van de economie heeft hij een hapjes standhoudster in zijn buurt. De hapjes standhoudster heeft hem medegedeeld, dat ze wat minder groenten zal kopen, omdat ze nu haar gebakjes op formaat maakt en men het beste het kleinste formaat bij haar koopt. “Men geniet nu van alles dat ze zich kunnen permitteren. Niemand probeert om boven z’n vermogen te leven. Men koopt echt het minimale dat te kopen valt om hun behoefte nog te bevredigen”, zegt hij.

Voor hoelang?

Hij vind het wel jammer dat burgers nu zo lijden. Hij verwijst naar een jaar terug toen producten nog voor velen betaalbaar waren, en vraagt zichzelf af hoelang het zal duren voordat men zich helemaal niets meer zal kunnen permitteren. Binnen een jaar is het veel slechter gegaan dan men had verwacht. 

De koers blijft aan de ene kant maar stijgen en dit heeft invloed op alle producten en diensten. Iedereen hoopte op betere tijden, ook de ondernemers. Voor ondernemers is het duidelijk merkbaar wanneer het niet goed gaat, omdat de ondernemers dagelijks de afzet van hun producten hebben, die laten zien hoe mensen kopen en hoeveel ze hebben verkocht.

“Het gaat niet goed en de regering moet het economisch beleid aanpakken, omdat burgers eronder lijden”, zegt hij afsluitend in het gesprek met de redactie van Dagblad Suriname.

error: Kopiëren mag niet!