De onderzoeksresultaten van een CAO-onderzoek onder 73 CAO-bedrijven in heel Suriname – die in 2022 bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) geregistreerd stonden – zijn woensdag 2 augustus gepresenteerd aan minister Steven Mac Andrew en staf. Minister Steven Mac Andrew benadrukte tijdens de presentatie, dat werkgevers verplicht zijn om CAO’s (Collectieve Arbeidsovereenkomst) te registreren, omdat slechts door registratie, cao’s rechtsgeldigheid krijgen.
Uit het onderzoek is gebleken, dat het merendeel van de bedrijven, dat heeft deelgenomen aan het onderzoek, een loonsverhoging heeft toegekend aan hun personeel in de orde van 20 tot 34 procent in 2022. Er waren 3 bedrijven die een loonsverhoging van 65 procent hebben toegekend aan het personeel.
Uit het onderzoek blijkt ook, dat het minimumloon bij de CAO-bedrijven hoger was dan het wettelijk vastgestelde algemeen minimumloon van dat jaar. Een ander interessant gegeven is, dat ongeveer 15.000 personen werken bij de CAO-bedrijven, maar dat niet alle personeelsleden behoren tot het CAOpersoneel. Ongeveer 21 procent blijkt geen lid te zijn van de vakbond binnen het bedrijf. Van de 11.500 werknemers waarop de CAO van toepassing is, behoort is 55 procent man en ongeveer 45 procent vrouw.
De meeste werknemers waarop een CAO van toepassing is, zijn werkzaam in de sector “Financiële en verzekeringsactiviteiten” (18%), gevolgd door de sector “Gezondheids- en sociaal- maatschappelijke dienstverlening” (17,7%). Het merendeel van de ‘Niet CAO-leden’ is werkzaam in de sector “Verwerking/produceren/ vervaardigen” (30,2%).
De directie van de cao-bedrijven bestaat over het algemeen uit meer mannen dan vrouwen. De verhouding is ongeveer 60 om 40 procent, behalve in de sectoren “Educatie (onderwijs)” en “Gezondheids- en sociaal- maatschappelijke dienstverlening”, waar vrouwen de overhand hebben in de directie, onder stafleden en onder het gewoon personeel.