Het academisch succesverhaal: Ruiz en Adagracia cum laude geslaagd in Indonesië

Recentelijk is het Surinaams echtpaar Ruiz Kartoredjo en Adagracia Pawiro cum laude geslaagd aan de Universitas Diponegoro (UNDIP) in Indonesië. Het echtpaar heeft hiermee de academische graad ‘Master of Science in Communication’ behaald. Zowel Ruiz als Adagracia hebben een journalistieke achtergrond. “De bachelor in Journalistiek hebben wij behaald aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), bekend als Journalistiek en Communicatie in Suriname”.  

Na het inzetten van de journalistieke kennis en vaardigheden in hun professionele carrière, zagen zij dat er meer diepgang vereist was op het gebied van communicatie. Zodoende bekeken ze de optie om een vervolgopleiding in communicatiewetenschappen te doen. “We zijn in oktober 2021 gestart met de masteropleiding en hebben het in juni 2023 afgerond. Het was hybride, de helft van de studie hebben wij online in Suriname gedaan en de rest fysiek.”

Het volgen van online colleges was echt een uitdaging, geeft Ruiz aan. “Vanwege het tijdsverschil (10 uren later in Indonesië), moesten wij van drie tot vijf uur in de ochtend colleges volgen en gelijk klaarmaken voor het werk.”Het was ook zwaar om de omslag te maken van HBO naar Wetenschappelijk Onderwijs, aldus Ruiz. “Het was veel leeswerk, onderzoeken doen, gepaard met analyses gerelateerd aan lokale en internationale situaties en verslagen maken.”

Het koppel kwam na een kritische evaluatie al heel gauw met een alternatief om het studeren iets lichter te maken. “Dit deden wij door tijdens en na ieder college een verslag te maken en gelijk ook ons huiswerk. We waren genoodzaakt om onze zondagen volledig op te offeren voor het afronden van alle schoolwerk en te plannen voor de nieuwe week. Dit was echt de manier voor ons als werkenden. Wij zorgden ervoor dat we vooraf onze zaken voor 50% in orde hadden”. 

“Familie en vrienden waren ook op de hoogte dat we ze veel minder gingen bezoeken of uitgaan. Het was echt prioriteiten stellen en ze hadden er alle begrip voor.”

In Indonesië was het gemis ook zwaar, vooral de Surinaamse gerechten als pom en pastei, en alle leuke activiteiten zoals 31 december in Suriname. Alle offers hebben uiteindelijk het mooie resultaat behaald. “We hebben met elkaar afgestemd om ons vanaf het begin keihard in te zetten en hoge cijfers te scoren voor onze tentamens en af te studeren. Pas aan het eind, na de beoordeling van onze afstudeerpresentatie, hadden we door dat we cum laude waren geslaagd. Dit hebben we gevierd door in de avond een celebration dinner te hebben met elkaar en hierna een korte trip gemaakt naar het eiland Bali.”

“De focus is nu om ons werk beter te doen en meer kwaliteit toe te voegen hieraan en de organisaties waar wij deel van zijn. Academische studies in Suriname zijn zeer beperkt. Dit zal mijn input zijn om meer perspectief te bieden als het gaat om studeren”, aldus Ruiz.

SD

error: Kopiëren mag niet!