Eindelijk het lichtpuntje in de duisternis 

Issamade Asinga!?! U vraagt zich natuurlijk af wat SDU nu te vertellen heeft in verband met die naam. Wel, een héél klein beetje. Zonder meer. Voor de rest “spreken” de voeten van een tieneratleet die Suriname binnen ruim een halve minuut volop in de schijnwerpers zet. Wereldwijd, nota bene. 

De topprestaties welke Asinga jr. tijdens de recente Zuid-Amerikaanse kampioenschappen atletiek te Sao Paulo (Brazilië) heeft laten optekenen in de annalen van dat evenement, maken Suriname trots en geven hoop Tweemaal goud op de sprintnummers is niet weggelegd voor elke atleet. Issam (zoals we die veelbelovende sporter intussen kortweg kennen) bewees met zijn daden bij de zuiderburen dat hij uit edel Surinaams hout is gesneden. Tweemaal heeft het volkslied van Suriname geklonken daar in Brazilië. Alsof die jongeling ons, hier, eraan wil herinneren dat “God zij met ons…” en vervolgens aanmaant: “Opo kondreman, un opo”. Wat een zuiverheid! 

Helder lichtpuntje in de bijna volkomen duisternis waar Suriname zich bevindt. SDU uit bewondering voor de vaderlandslievende houding die Asinga jr. tentoonstelt, gekoppeld aan de bijzondere offers die hij daartoe brengt. Issam had kunnen kiezen tussen de Verenigde Staten van Amerika (zijn geboorteland), Zambia (het land van zijn moeder) of Suriname (waar vader Tommy Asinga vandaan komt) voor een plaats in de nationale selectie. Ons land kreeg zijn voorkeur. Hij heeft altijd willen “rennen” voor Suriname. 

Nu breekt de tijd aan voor huldiging. Oftewel, het gevecht om een plaats op de eerste rij. SDU verwacht dat de regeerders ook aan de Caribische volleybalkampioenen bij de heren uit Suriname evenals de damesselectie, met een verdienstelijke vierde plaats tijdens het regionale toernooi, waardering schenken voor hun onvermoeibare inzet. Sporters zijn degenen die voorop moeten staan bij zulke huldigingen. Voor bestuurders valt hier niets te scoren. Ere, wie ere toekomt! 

P.S.: Op een foto zien we hoe Issam, na het behalen van goud, een vinger op zijn lippen legt. “Geen woorden, maar daden?” De Surinaamse jeugd heeft weer eens een prachtig voorbeeld om na te volgen. Regering, u bent aan zet. Huldigen is mooi, maar het traject om tot dat moment van huldiging te geraken, verdient de meeste aandacht. Daar schort het nog een heleboel aan in het zogeheten nationaal sportbeleid. Want de “Asingas” liggen hier in ons land -in feite- voor het oprapen.

SD, Sociaal Democratische Unie

error: Kopiëren mag niet!