Dag der Inheemsen zal dit jaar sober worden herdacht in inheemse dorpen

De Dag der Inheemsen op 9 augustus zal dit jaar sober worden herdacht in de inheemse dorpen. Zo geeft Sergio Jubithana, voorzitter van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica (OSIP), tegenover Dagblad Suriname aan. Volgens Jubithana zullen activiteiten zoals van oudsher plaatsvinden in de dorpen. Maar, er zal geen sprake zijn van een feestdag.

“Dat hebben we afgelopen zondag besloten bij onze conferentie. Alle 15 dorpen van Para zijn tot een collectief besluit gekomen om niet te gaan feesten. Natuurlijk zullen er wel commerciële activiteiten gaande zijn in Paramaribo en een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd op het Onafhankelijkheidsplein. Maar, in de dorpen zullen we niet feesten”, benadrukt Jubithana.

De voorzitter van de OSIP geeft verder aan, dat de vlag ook halfstok zal worden gehangen in de dorpen. “Dit met de bedoeling, dat we al decennialang voor onze grondenrechten opkomen, maar het kan nog steeds geen feit worden. In de strijd om grondenrechten hebben onze inheemse broeders ook het leven gelaten. Als dorpshoofden zullen we geen speeches gaan houden en doen alsof het goed gaat met de rechten van inheemsen in Suriname.” Jubithana stelt, dat individuele dorpsbewoners wel vrij zijn om naar Paramaribo te trekken. 

Vanaf komend weekend zullen ook activiteiten in de inheemse dorpen worden gehouden, zoals lezingen en sportactiviteiten.

SK

error: Kopiëren mag niet!