Cassavemolens geschonken aan dorpen in Para

Recentelijk heeft het Forestry and Agricultural Support Suriname (FASS) in samenwerking met Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning, cassavemolens geschonken aan de dorpen Bigi Poika, Mata en Kasipora in Para. De molen maakt cassavepulp, daarmee wordt cassavebrood, pepre watra en casripo gemaakt. Met behulp van de cassavemolens kunnen de gemeenschappen makkelijker cassave verwerken, naar de stad sturen en inkomsten genereren.

Giani Razab-Sekh, voorzitter van het FASS, vertelt aan Dagblad Suriname dat de schenking van de cassavemolens één van de activiteiten is van hun eerste project. Er zullen ook drie trainingen gehouden worden, een educatieve dag (youth visioning workshop) en bos- en landbouw trainingen.

Giani vertelt, dat hij al vier jaren in contact is met het dorp Bigi Poika voor bosbouwtrainingen, samen met de organisatie Tropenbos. Er was een behoefte aan een cassavemolen. Cassave is een product dat behoort tot de cultuur van de gemeenschappen. Momenteel raspen zij cassave met de hand. Met deze machine wordt het effectiever. “Iets wat een persoon een halve dag doet, kan nu binnen 10 minuten gedaan worden”, geeft Giani aan. 

Er kan 80 kilogram per uur aan cassave verwerkt worden door de machine. Op basis van 20 uren per maand kan het dus oplopen tot 1.600 kilo.  

“We creëren een effectieve manier om geld te verdienen, zodat de dorpen het beter hebben.” Er wordt nu veelal gewerkt aan houtkap. Het is daarom belangrijk alternatieve inkomsten te genereren, hierdoor is er minder druk op het bos.  

Komend weekend wordt een training verzorgd over het gebruik en onderhoud van de machine. Het FASS zal samen zitten met de gemeenschappen voor het vaststellen van een kostprijs. “Elke keer als een klant een bekken met cassave in de molen wil zetten, gaat die voor de bekken moeten betalen. Deze inkomsten zullen voor de duurzaamheid van de machine zorgen. Als er olie of een onderdeel gekocht moet worden, dan heeft die machine een reserve kast.”

De bosbouwtraining zal de onderwerpen concessies, houtproductie/export en het verschil tussen rondhoutexport en gezaagd hout onder andere belichten. 

De landbouwtraining zal gefocust zijn op productieverhogende technieken voor het planten en oogsten van cassave. De trainingen worden verzorgd in de vakantie, zodat er een hogere opkomst is van jongeren uit het dorp, gezien de doelgroep 16 tot 25 jaar is. Het project wordt eind november afgesloten met een evaluatie. 

FASS is een stichting opgericht door de voorzitter samen met twee andere bos-en landbouwers, die al 8 jaren werken in ontwikkelingsorganisaties zoals Tropenbos, WWF en dergelijke. Het FASS is door hen opgericht om in hun vrije tijd dorpen en gemeenschappen te helpen met kleine projecten, voorlichting en middelen die ze echt nodig hebben om ontwikkeling te brengen in de dorpen op het gebied van bosbouw, landbouw en verwerking van zowel landbouw- als bosbouwproducten. 

SD

error: Kopiëren mag niet!