Er wordt behoorlijk wat ongestraft wild geplast in Suriname’

Bouva (NDP): “Ik toeter als ik iemand wild zie plassen, om hem op te schrikken”

Het NDP-Assembleelid Melvin Bouva sprak dinsdagmiddag in de Assemblee kort over zijn ergernis over wildplassen in het land. Hij wond er geen doekjes om. 

In het parlement werden diverse arbeid gerelateerde wetten behandeld. Bouva ging in op het boeteregime, dat feitelijk volgens hem als een rode draad door de behandeling van de wetten loopt.  

“Begrijpelijk, de regering zoekt geld aan de ene kant. Maar, aan de andere kant moet de regering zorgen voor een stukje garantie voor de arbeider”, sprak Bouva. Maar, zo stelde hij, zonder degelijke controle, gaat dat niet werken. “Wat is de garantie voor de controle en handhaving? Hoe zien het boetebeleid en boeteregime er verder uit?

Als we kijken naar overtredingen die zich nu voltrekken, wordt er nauwelijks opgetreden.”

“Ongekend”

De NDP-parlementair richtte zich in zijn betoog vooral op het ministerie van Openbare Werken. “We zien een behoorlijke vervuiling van de binnenstad, de stad is vervuild, het is ongekend. De regering moet ook daarnaar kijken. De minister zegt altijd, er is geen geld. Maar, met goede organisatie en wetgeving kunnen we daar het traject inzetten.”

“Record bouwen openbare toiletten”

Vervolgens haalde hij het aspect wildplassen aan. “Over wildplassen is vaak gesproken, het kan gewoon hier in het wild. Maar, in de georganiseerde wereld zijn er regels aan verbonden. Boetes …, maar wat doen we hier? Hier kijken we maar, we rijden er langs, maar ik toeter als ik iemand wild zie plassen om hem op te schrikken. Het kan niet! De regering heeft volgens mij een record als het gaat om het bouwen van openbare toiletten, maar dat is niet de oplossing!”

De vraag is nu wat Openbare Werken verder kan doen tegen wildplassen. Dit verwerpelijk onhygiënisch gedrag is niet iets van vandaag of gisteren.

Op bepaalde plekken in het centrum van Paramaribo is de lucht van indringende zure urine al van verre te ruiken. Mensen ergeren zich er groen en geel aan. Overigens bevinden zich in de binnenstad een paar openbare toiletten, maar de wildplassers lopen die straal voorbij, zo is althans de algemene indruk.

Het asociale wildplassen kan niet worden uitgebannen, zolang er personen zijn die het kennelijk ‘prettig’ vinden om in het wild van zich af te plassen. Daarenboven weten ze dondersgoed dat ze er niet voor beboet zullen worden, van handhaving is nauwelijks sprake.

PK

error: Kopiëren mag niet!