Suriname Hindi Parishad herdenkt 143e geboortedag Munshi Premchand

Suriname Hindi Parishad (SHP) herdacht zondag 30 juli de 143e geboortedag van de Hindi schrijver Munshi Premchand. De schrijver is een van de vooraanstaande schrijvers van de moderne Hindi literatuur.

Aartie Sardjoe ging tijdens de herdenking in op het leven van de schrijver en Krishna Bhikharie sprak over zijn werken. Verder was aanwezig Pran Harpal die het verhaal “Thakur ka Kua” vertelde. Laila Lalaram beschreef kort “Godaan”.

Ook werd toneel opgevoerd door Swamipersad Janki, Rinesh Debipersad, Sushanti Raghoebier en Aryand Mirchi. Zij speelden het verhaal  “Bade Ghar ki Beti” van Munshi Premchand.

Premchand zag het levenslicht op 31 juli 1880 als Dhanpat Rai. Na divese  verhalen geschreven te hebben besloot hij het pseudoniem Premchand aan te nemen. In India is hij erkend als een van de meest vooraanstaande schrijvers in Hindi en Urdu.

Premchand wist ruim 300 verhalen te schrijven, korte verhalen, romans, opstellen, toneelstukken en ook brieven. 

In de moderne Hindi literatuur ziet men de werken van Premchand als progressief, hij schreef nu eenmaal vaak over sociaal problemen. Premchand is ook bekend als de “Upanyaas Samraat”,  de “Keizer van de  Romanschrijvers.”

error: Kopiëren mag niet!