Nog geen duidelijkheid over situatie op NICU van AZP

Onlangs verscheen een bericht van een ouder op social media, waarin werd aangegeven dat vroeg geboren baby’s bij het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) op een wachtlijst worden geplaatst alvorens ze geholpen kunnen worden (in een couveuse geplaatst kunnen worden). Dit zou als gevolg hebben, dat de baby’s die niet meteen geholpen kunnen worden, komen te overlijden. Enkele ouders hebben onder het bericht aangegeven, dat dit hen ook overkomen is.

Aan de directrice van het AZP, Claudia Redan, werd gevraagd in hoeverre deze informatie klopt. Vooralsnog heeft de redactie van Dagblad Suriname geen reactie van haar ontvangen.

Vorig jaar hebben ook diverse ouders hun verhaal met Dagblad Suriname gedeeld omtrent hun vroeggeboren baby’s die het niet overleefd hadden, omdat ze niet meteen hulp konden krijgen. De directie van AZP legde destijds (juli 2022) in een persbericht uit, dat de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) van het ziekenhuis een totale capaciteit van 10 bedden had, waarvan slechts de helft ingezet kon worden. Vanwege een personeelstekort kon het ziekenhuis maar 5 baby’s een veilige intensieve zorg bieden. Na een overleg tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de kinderartsen, werd  besloten om NICU-verpleegkundigen uit Nederland en Cuba aan te trekken voor Suriname. Op dit moment is er geen duidelijkheid over de stand van zaken met betrekking tot deze situatie.

Vroeggeboren baby’s hebben intensieve medische zorg nodig

Vroeggeboren baby’s, ook wel bekend als premature baby’s, zijn baby’s die geboren worden voor de 37e week van de zwangerschap. De levensvatbaarheid wordt over het algemeen beschouwd vanaf 24 weken, wat betekent dat baby’s die voor deze periode geboren worden, vaak niet kunnen overleven zonder intensieve medische zorg. Het lichaam van een te vroeg geboren baby is nog niet volledig ontwikkeld, en zij kunnen verschillende gezondheidsproblemen ervaren, zoals problemen met de longontwikkeling, het spijsverteringssysteem, de huid en het immuniteitssysteem. Ze kunnen ook last hebben van groeiachterstand en ontwikkelingsstoornissen. Deze baby’s hebben daarom speciale medische zorg nodig.

Factoren die bijdragen aan vroeggeboorte kunnen bestaan uit een geschiedenis van vroeggeboorte, bepaalde gezondheidsproblemen bij de moeder zoals hoge bloeddruk en diabetes, meerdere zwangerschappen (zoals tweelingen of drielingen), infecties en vroegtijdige weeën. Het is belangrijk op te merken dat met de juiste zorg, veel te vroeg geboren baby’s gezonde levens kunnen leiden. Wetenschap en geneeskunde hebben veel manieren ontwikkeld om deze baby’s te helpen groeien en zich te ontwikkelen.
SK

error: Kopiëren mag niet!