De laatste inhoudelijke zitting in het 8 decemberproces vond vandaag, maandag 31 juli, plaats. Desi Bouterse en zijn advocaat Irvin Kanhai zijn in de rechtszaal uitvoerig ingegaan op de zaak. Advocaat Kanhai hield zijn dupliek in de hoger beroepszaak tegen Bouterse en medeverdachten Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Benny Brondenstein en Stephanus Dendoe.
Rol van Nederland
Hij benadrukte dat er geen voorbedachte rade is geweest en hamerde ook op de rol van Nederland, de voormalige kolonisator. Na de zitting is Bouterse zelf ingegaan op vragen van journalisten. Hij gaf aan klaar te zijn voor het vonnis.
“Laten we gewoon de dingen zeggen hoe ze zijn. Ik zeg wat in de boeken staat,” sprak hij. Bouterse vindt het ook niet kunnen dat documenten over de gebeurtenissen door Nederland 60 jaar geheim gehouden worden. “Maak het dossier open. Waarom wordt het dossier in Nederland niet opengegooid? Er is informatie die van invloed kan zijn op het proces. Mensen kunnen veroordeeld worden en het is spijtig”, stelde de oud-president. “Ik ben absoluut voor de rechtsstaat. Ik weet wat het vonnis is.”
Nabestaanden lopen weg
Diverse nabestaanden zijn tijdens het laatste woord weggelopen. Henk Kamperveen, nabestaande van de vermoorde journalist en bestuurder André Kamperveen, gaf aan dat de nabestaanden geen tijd hebben voor lariekoek. Ondanks een sluimerende hoop hebben noch Bouterse, noch de andere verdachten spijt betuigd. Alle verdachten hebben hun laatste woord gevoerd. Bouterse heeft aangegeven dat dit jaar nog vonnis wordt verwacht. De verdachten zullen uitgenodigd worden door het Hof.
Het Openbaar Ministerie, OM, heeft in het pleidooi gevraagd, dat hoofdverdachte Bouterse verantwoordelijk wordt gesteld voor de moord op 15 personen in december 1982. Het OM wil dat de veroordeling van de Krijgsraad wordt bevestigd. Kanhai hoopt op vrijspraak.