Streekziekenhuis Atjoni eindelijk officieel geopend

De officiële opening van het Streekziekenhuis Atjoni. dat er sinds 2019 al staat, heeft op zondag 30 juli plaatsgevonden. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid sprak van continuïteit van beleid en “een idee ontstaan op basis van de noodzaak en behoeften om de gezondheidszorg in de verschillende delen van het land te optimaliseren”. “Hiermee hebben we een van onze SDG 3-doelen gehaald, namelijk de toegang tot gezondheidszorg optimaliseren”, merkte de bewindsman op. 

Hij zei dat onder meer de kwestie van een openstaande schuld heeft gespeeld, voordat het ziekenhuis officieel weer opgestart kon worden. De regering heeft bovenal prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van het gebied. De bewindsman memoreerde de lijvige debatten in het parlement omtrent dit ziekenhuis, dat volgens hem ook heel wat moeilijkheden heeft doorstaan. Zo liep de dakbedekking behoorlijke schade op vanwege een windvlaag, het personeel moest vanwege Covid in andere instellingen worden ondergebracht en daarnaast was het ziekenhuis niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Minister Ramadhin zegt dat er grote uitdagingen zijn, onder meer wat betreft de continuïteit. Daarover zijn afspraken met het Staatsziekenfonds (SZF) en de Medische Zending (MZ).

Het Streekziekenhuis Atjoni beschikt over een observatie- en diagnostische faciliteit, apotheek, en een spoedeisende hulp met verantwoord transport van patiënten. Het streven is gericht op specialistische zorg, waarbij een internist, kinderarts en gynaecoloog direct nodig zijn.

Op Atjoni had president Chandrikapersad Santokhi de eer de opening te verrichten, in bijzijn van onder meer de Curaçaose minister van Volksgezondheid Javier Silvania en vertegenwoordigers van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). 

error: Kopiëren mag niet!