EZ-minister Kuldipsingh: Binnenkort Wet Prijsaanduiding besluit en Staatsbesluit kostprijscalculatie 

Binnenkort zal het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling (kortweg EZ) het wetsvoorstel voor de wijziging van het Prijsaanduiding Besluit aanbieden aan de Nationale Assemblee ter behandeling en goedkeuring.  Met deze voorgenomen wetswijziging wordt de kleinhandel verplicht gesteld om een bon of berekeningsnota aan de consument te verstrekken. De consument mag dat van de winkelier eisen. Er bestaat op dit moment geen wetgeving die dit regelt. 

Ook werkt EZ nu aan de afronding van een ontwerp Staatsbesluit Kostprijscalculatie. Dit Staatsbesluit zal ervoor moeten zorgen, dat importeurs geen oneigenlijke kosten opbrengen bij de kostprijsberekening van producten. Op dit moment gebeurt dat wel, zoals met magazijnkosten, stroomkosten en overige kosten. Bij de kostprijsberekening zullen uitsluitend gemaakte kosten, belastingen en winstmarges mogen worden meegenomen. 

Op dit moment hebben 56 importeurs hun kostprijscalculaties bij EZ ingediend om in aanmerking te komen voor vrijstelling van invoerrechten op basisgoederen. EZ-minister Rishma Kuldipsingh noemde vorige week donderdag in de Nationale Assemblee deze voorgenomen wettelijke regelingen in het kader van het prijzenbeleid. Die zijn volgens haar bedoeld om het volk te beschermen. 

Roep om prijscontrole en -beheersing

In de voorbije maanden is vanuit de samenleving en het parlement meermaals opgeroepen voor prijscontrole- en prijsbeheersingsmaatregelen. Zo heeft Patrick Kensenhuis (NDP) twee weken geleden tijdens het “vragenuurtje” zich afgevraagd of de afdeling Economische Controle Dienst (ECD) nog bestaat. Mahinder Jogi (VHP) van zijn kant roept de regering op om in de resterende regeerperiode zich vooral te “focussen” op prijscontrole en prijsbeheersing.

Minister Kuldipsingh zei dat de afdeling ECD (Economische Controle Dienst) van haar ministerie wel degelijk bestaat. Op deze afdeling wordt sinds enige tijd orde op zaken gesteld. De controlewerkzaamheden worden aangescherpt voor alle sectoren en worden landelijk gedaan. 

Voor de afdeling worden richtlijnen gemaakt hoe de controle gedaan moet worden. Tot voor kort waren deze er niet. Het is vaak zo, dat voordat men voor controle het veld intrekt, de buurten vooraf reeds weten dat er controle zal plaatsvinden. Nu is het zo, dat de ambtenaren op de afdeling pas aan het begin van de werkdag te horen krijgen welke buurten zij voor die dag zullen moeten aandoen. 

Ruim SRD 3 miljoen aan boetes 

De EZ-minister zegt dat in de periode februari tot 12 juli dit jaar voor een totaalbedrag van ruim SRD 3 miljoen aan boetes is opgelegd aan ondernemers/winkeliers. Ze zei het niet prettig te vinden deze mededeling te doen, omdat EZ juist ondernemerschap wil stimuleren. Maar, indien men zich niet houdt aan regels, is het ministerie genoodzaakt hard op te treden. Tijdens controle wordt onder meer gelet op de prijsaanduiding, de wettelijk toegestane winstmarge, vervaldatum, gewicht op voorverpakte producten, het tegengaan van smokkelpraktijken en hygiëne. Het controleplan wordt steeds aangescherpt met inputs vanuit de samenleving. Met betrekking tot het prijzenbeleid is een plan uitgewerkt waarin de samenwerking met de districtscommissarisen (dc’s) is aangescherpt.

Tegenwerking importeurs

Minister Kuldipsingh maakte er ook gewag van, dat het ministerie van EZ veel tegenwerking ondervindt van de zijde van bijna alle importeurs voor wat betreft de implementatie van het genomen besluit om de winstmarges voor alle basisgoederen te verlagen. Voor de groothandel is dat nu teruggebracht naar maximaal 10 procent en voor de detailhandel is dat 15%.  Er worden momenteel consultaties gepleegd hierover met stakeholders om hen te overtuigen van de noodzaak van deze maatregelen die bedoeld zijn de consument te beschermen.

Er zijn in dit kader onder meer gesprekken gevoerd  het Platform van Importeurs, de Vereniging van Winkeliers, de Apothekersvereniging, het Bedrijfs Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) en de Vereniging Bedrijfsleven Suriname (VSB). Bijna alle importeurs zijn het niet eens met het terugbrengen van de winstmarge. Zij geven aan een groot deel van hun gemaakte niet te kunnen terughalen. Importeurs geven aan te zullen stoppen met het importeren van goederen.

Minister Reshma Kuldipsingh gaf vorige week aan graag uit te kijken naar een themavergadering in het parlement over haar beleid met betrekking tot prijscontrole- en prijsbeheersingsmaatregelen.

SS

error: Kopiëren mag niet!