China plant mogelijk nieuwe overzeese marinebases

DOOR NINIAN CARTER

AidData, een in de VS gevestigde denktank, gelooft dat China overweegt om nieuwe overzeese marinebases in Azië en Afrika te bouwen om de scheepvaartroutes te beschermen en de weerstand tegen sancties te versterken.

China overweegt mogelijk nieuwe overzeese marinebases te bouwen op acht mogelijke locaties in Azië en Afrika, volgens een nieuw rapport van AidData, een in de VS gevestigde denktank.

Een uitgebreide overzeese militaire aanwezigheid zou de Chinese scheepvaartroutes waarschijnlijk helpen beschermen en haar vermogen versterken om sancties van de VS en zijn bondgenoten te weerstaan.

Hambantota in Sri Lanka, Bata in Equatoriaal-Guinea en Gwadar in Pakistan zijn de drie meest waarschijnlijke locaties voor de bouw van een Chinese marinebasis in de komende twee tot vijf jaar.

Andere mogelijke vindplaatsen zijn Kribi (Kameroen), Ream (Cambodja), Luganville (Vanuatu), Nacala (Mozambique) en Nouakchott (Mauritanië).

De haven van Hambantota in Sri Lanka wordt echter beschouwd als de meest waarschijnlijke locatie voor een basis van de People’s Liberation Army Navy (PLAN) in de nabije toekomst. Het werd geopend in 2010 en werd gefinancierd door een lening van $ 300 miljoen van een Chinese staatsbank, waardoor Beijing directe controle over de faciliteit kon uitoefenen.

PLAN heeft momenteel slechts één overzeese militaire basis in Djibouti, aan de oostkust van Afrika.

error: Kopiëren mag niet!