Bouw van een woning 71.3% duurder dan vorig jaar

Eerder dit jaar berichtte het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) dat het bouwen van een woning in vergelijking met vorig jaar bijna 70 procent duurder was geworden. Uit een tweede recente publicatie blijkt dat de verdere stijging van prijzen van bouwproducten nu 71.3% bedraagt.

De gemiddelde prijzen in de bouw in het tweede kwartaal van dit jaar zijn ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar met 8,1% procent gestegen. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar is de stijging van de bouwkosten 71,3 procent.

De Bouwprijsindex (BPI) die het ABS op kwartaalbasis bijhoudt, is een maat voor de gemiddelde verandering in een vast pakket van goederen en diensten voor bouwwerkzaamheden betreffende huizenbouw, utiliteitsbouw en civieltechnische werken. Het gaat om 107 items, verdeeld over 16 hoofdgroepen. 

Het BPI-pakket en prijsopnames worden door het ABS verricht in Paramaribo en Wanica bij circa 50 meetpunten. De 16 hoofdgroepen waarover de 107 gemeten items zijn verdeeld, zijn onder andere staal- en betonwerken (13,5%), metsel- en stortingswerken (12,38%), arbeid (41,73%), timmerwerken (5,07%), tegelwerken (2,34%), electra ( 2,47%), loodgieterswerken (1,95%), glaswerken (0,42%), hang- en sluitwerken (0,61%), sanitair (1,22%), schilderwerken (0,68%), waterleidinginstallatie (0,17%), afvoerwerken (0,38%) en bestratingswerken (13,35%), conserveringen (0,38 %) en overige werken (3.39 %).

Bouwen is een luxe

De meeste burgers waarmee de redactie van Dagblad Suriname in gesprek ging geven te kennen, dat bouwproducten al een poos tot de categorie luxe goederen behoren. Sommige bouwmaterialenzaken proberen de prijzen van de producten zo laag mogelijk te houden, maar dat kan tot in bepaalde mate, anders zal zo een bedrijf volgens de burgers op den duur draaien op verlies in plaats van winst.

Renovatie gaat ook moeilijk

John heeft een gezin bestaande uit 4 gezinsleden. Zijn huis is het ouderlijk huis waarin hij opgroeide en behoeft nu na ongeveer 31 jaar een renovatiebeurt. Hij geeft aan de redactie te kennen, dat ondanks het dat het gezin bestaat uit 2 werkenden, het geld voor de renovatie niet zo makkelijk bij elkaar te schrapen was. Zijn broer in Frans-Guyana heeft toen geholpen met de aanschaf van bouwmaterialen. “Het is vreselijk duur en zonder steun kan men dromen niet waarmaken, ook niet door te sparen”, geeft John afsluitend in het gesprek met de redactie aan.

error: Kopiëren mag niet!