In Zweden mogen openlijk Korans publiekelijk worden verbrand. Dat heeft een rechter onlangs geoordeeld op grond van de Grondwet. Maar, de Zweedse premier Ulf Kristersson zit hiermee in zijn maag, nu er een golf van kritiek is ontstaan. In diverse landen vinden protesten plaats bij Zweedse ambassades. Premier Kristersson is “extreem bezorgd” over nieuwe koranverbrandingen in zijn land. Als nieuwe protesten doorgang krijgen, “gaan we enkele dagen tegemoet met een duidelijk risico dat er iets ernstigs gebeurt”, zei hij donderdag
Het secretariaat-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), waarbij Suriname als lidland is aangesloten, heeft de regering van Zweden geïnformeerd dat zij heeft besloten de status van de speciale gezant van het Koninkrijk Zweden bij de OIC op te schorten. Tevens roept de OIC landen op om een protest geluid te laten horen bij de Zweedse autoriteiten.
Minister Ramdin: “Ons standpunt is heel duidelijk”
Suriname staat achter het standpunt van de OIC. In een reactie tegenover Dagblad Suriname, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking:
“Ons standpunt is heel duidelijk, wij keuren elke vorm van vernietiging, beschadiging en aanval op religies en religieuze artefacten, heilige boeken, maar ook moskeeën, tempels, kerken en synagogen ten zeerste af. Wij zijn duidelijk voor wat betreft onze visie met betrekking tot deze acties waar die dan ook moge plaatsvinden.”
De bewindsman benadrukt het belang van democratie. Zo zegt hij:
“Laat me duidelijk zijn, het standpunt van Suriname is indachtig onze fundamentele elementen van ons buitenlands beleid. Maar, ook voor onze natie is er respect voor democratie, rechtvaardigheid, en respect naar elkaar toe en een hoge mate van tolerantie, zo is onze samenleving opgebouwd. Maar, ook de vrijheid van meningsuiting op een beschaafde manier, en de bescherming van de rechten van de mens.
Dit zijn fundamentele aspecten van een vreedzame samenleving waarbij op basis van tolerantie diversiteit moet kunnen gedijen. Maar, meer nog, dat we van die diversiteit kunnen leren. Zo hebben wij dat in Suriname al jarenlang gedemonstreerd.”
“Onze stem laten we horen via diplomatieke kanalen”
Op de vraag of Suriname dat door de OIC gevraagde protest geluid laat horen aan de Zweedse autoriteiten en of er überhaupt een intensieve relatie bestaat tussen Suriname en Zweden, volgt een diplomatiek antwoord van minister Ramdin: “Wij hebben geen intensieve relatie. En via diplomatieke kanalen laten we onze stem horen. Hierbij is de regionale input belangrijk.”
Het besluit van het OIC om de status van de speciale gezant van het Koninkrijk Zweden bij de OIC op te schorten, is in overeenstemming met de aanbevelingen van het slotcommuniqué van de OIC Buitengewone vergadering van het Uitvoerend Comité gehouden op 2 juli, zo meldt het OIC deze week.
De vergadering vroeg de secretaris-generaal H.E. Hissein Brahim Taha om mogelijke stappen te overwegen om het officiële kader te herzien dat het secretariaat-generaal verbindt met elk land waar kopieën van de Heilige Koran of andere islamitische waarden en symbolen worden geschonden met toestemming van de betrokken autoriteiten, inclusief het opschorten van de status van de Speciale gezant.
De secretaris-generaal heeft dit besluit meegedeeld in een brief gericht aan de minister van Buitenlandse Zaken van het Koninkrijk Zweden.
PK