Distributie babyvoeding en bevoorrading insuline normaliseert

Vanaf de komende week zal de distributie van babyvoeding via de RGD poli’s genormaliseerd zijn. Dat zal tot eind van dit jaar het geval zijn. Vanwege betalingsproblemen waren er in de voorbije periode stagnaties ontstaan bij de levering van babyvoeding door de leverancier.  Het ministerie van Volksgezondheid heeft na overleg met het ministerie van Financiën en Planning de betalingsproblemen met de leverancier opgelost. 

De behoefte aan babyvoeding tot eind van dit jaar is gegarandeerd, zegt Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin. De minister sprak afgelopen donderdag in het parlement. Vanaf januari tot vorige week juli hebben zich 4.290 moeders hun baby’s geregistreerd. Op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid is er rekening mee gehouden dat er voor de rest van dit jaar nog 5.000 nieuwe registraties binnenkomen. Dus tot eind dit jaar is de distributie van babyvoeding tegen de huidige prijs van de leverancier gegarandeerd.

Insuline

Voor wat betreft insuline tegen diabetes bij suikerziekte geeft minister Ramadhin de verzekering, dat voor de komende drie maanden deze in voldoende mate in voorraad is. Eind augustus wordt een nieuwe lading insuline verwacht en deze week zal het BGVS (Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname) de bestelling plaatsen voor de bevoorrading voor de rest van het jaar. Ramadhin zegt, dat de apotheken de insuline voor SRD 255 per stuk inkopen bij het BGVS. Op dat bedrag komt maximaal 35% winstmarge op. Geluiden als zouden insulines voor tussen de SRD 1.700 en SRD 2.000 door apotheken worden verkocht kunnen niet juist zijn, tenzij de apotheken zelf insulines hebben geïmporteerd die niet bekend zijn bij het SZF en de regulerende autoriteiten. 

Indien men meer moet betalen voor insuline wordt men gevraagd dit bij het SZF of de Economische Controle Dienst (ECD) door te geven. Individuele gevallen zullen onderzocht worden. Het SZF heeft laten weten dat de kosten van insuline voor 100 procent door haar worden gedekt. SZF-cliënten hoeven dus niet bij te betalen voor insuline. 

SS

error: Kopiëren mag niet!