Budgetteren in deze tijd: waaraan geven jongvolwassenen hun geld uit?

Vakantiegeld ontvangen, maar wat doe jij met jouw geld? Het is eind van de maand en voor een deel van de bevolking is het vakantiegeld uitbetaald. Onder deze groep zijn ook veel jongvolwassenen. Maar, waaraan geven Surinaamse jongvolwassenen hun geld uit?

Over het algemeen geven jonge volwassenen hun geld uit aan hoofduitgaven zoals woninghuur of hypotheekbetalingen, nutsvoorzieningen en eventuele onderhoudskosten voor hun huis of auto. Met de stijging van de benzineprijs, hebben heel wat jongvolwassenen een hogere uitgavenpost aan benzine. Jongvolwassenen besteden een groot deel van hun budget aan boodschappen, kleding en persoonlijke verzorging. Los van de maandelijkse inkopen bij de supermarkt, vinden jongvolwassenen het ook leuk een keer te gaan dineren in een restaurant. Fastfood, Chinese restaurants en warungs worden ook druk bezocht door deze groep.

Vele jongvolwassenen zijn van mening dat je moet genieten van je hard verdiende geld. Daarbij spelen ontspanningsactiviteiten en uitgaansleven een rol. Bijna iedere avond ontstaat er een gezelligheidsfeer of ontspanningsspot op verschillende plekken in de binnenstad, maar vooral ook op Paramaribo-Noord.  

Communicatie en technologische middelen, zoals mobiele telefoons, internet- en telefoon abonnementen, elektronische apparaten, abonnementen op apps of online services en streamingdiensten zoals Netflix zijn ook bekende uitgaven voor jongvolwassenen. 

Het exacte uitgavenpatroon van jongvolwassenen kan verschillen van persoon tot persoon. Het is echter belangrijk voor jonge volwassenen om bewust met hun budget om te gaan en uitgaven te plannen op basis van hun financiële doelen en behoeften, daarbij komt budgetteren kijken. Budgetteren is een manier om je inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen op de korte en de langere termijn. Budgetteren zou op jonge leeftijd al aangeleerd moeten worden om financiële geletterdheid te stimuleren onder de jongeren. 

SD

error: Kopiëren mag niet!