DNA-leden NDP en BEP willen inzage financieel plaatje voorgenomen SPCS investeringen

Assembleeleden van de fracties van de NDP en de BEP in de Nationale Assemblee willen inzage van de regering in het financieel plaatje van de voorgenomen grootse investeringen van Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) in het opzetten van een zonnepanelen energie centrale en het vervangen van de drie minder efficiënte en lagere capaciteit turbines van de Afobaka waterkrachtcentrale. 

In een brief aan president Santokhi vragen ze wat de totale kosten zullen zijn van de voorgenomen investeringen en wat het rendement zal zijn op de huidige energietarieven. De parlementariërs willen breedvoerig geïnformeerd worden over de voorgenomen investeringen en vragen naar onderliggende documenten en de overwegingen van Staatsolie c.q de regering, aangezien de genoemde investeringen ten koste zullen gaan van de financiële afdrachten aan de staat. Volgens hen kunnen deze financiële middelen mogelijk beter aangewend worden voor urgentere noden ten behoeve van de samenleving. 

De briefschrijvers willen ook weten of de voorgenomen investeringen volgens de energie- en overige vigerende wetgeving zijn.

Staatsolie heeft eerder deze maand in een schrijven aan de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Financiën en Planning en aan de Energie Autoriteit Suriname (EAS) en de EBS aangegeven, dat het vervangen de  drie minder efficiënte en lagere capaciteit turbines het opwekkingsvermogen van de Afobaka centrale gemiddeld met 5 MegaWatt zal doen toenemen. 

In het schrijven wordt voorts aangegeven dat de SPCS voornemens is een zonnepanelen energiecentrale zonder batterijen op te zetten te Afobaka met een maximaal vermogen dat technisch door het EPAR-netwerk van de EBS kan worden verwerkt.

Het doel van dit project is om de opgewekte  stroom te leveren aan het Nationaal Stroomnet-EPAR,, en om de jaarlijkse CO2-uitstoot met circa 25 kton te verlagen. Het ontwerp van de installatie zal bestaan uit op de grond gemonteerde zonnepanelen over een oppervlakte van 25 tot 30 hectare te Afobaka.

SS

error: Kopiëren mag niet!