Er wordt altijd gezegd dat het belangrijk is om gezond te eten. Echter is zo, dat dat niet altijd mogelijk in ons land, omdat gezonde voeding vanwege haar kleinschaligheid kostbaar is. De burger weet wel dat gezond eten belangrijk is, maar kan het vaak niet betalen.
Dit is ook een internationaal fenomeen.
Biologische of duurzame landbouwmethoden zijn kostbaar, wat ook gepaard gaat met hoge transportkosten. Daarnaast hebben ze geen schaalvoordelen ten opzichte van junkfood. De prijs van gezonde voeding is niet opgewassen tegen de prijs van junkfood. Junkfood bevat vaak goedkope ingrediënten zoals bewerkte granen, suiker, vet en goedkope vleesproducten. Hierdoor kunnen ze op grote schaal geproduceerd worden, waardoor de kosten lager liggen.
Junkfoodproducten worden vaak actief gepromoot door middel van agressieve marketingcampagnes, waardoor het populairder wordt en meer verkocht wordt.
Obesitas bij kinderen in Suriname is een groeiend probleem.
Volgens recente rapporten heeft ongeveer 20% van de kinderen in Suriname overgewicht of obesitas. Dit wordt voornamelijk toegeschreven aan een ongezonde levensstijl, zoals ongezond eten en een gebrek aan lichaamsbeweging.
Een van de belangrijkste oorzaken van obesitas bij kinderen in Suriname is het Westerse dieet dat steeds populairder wordt. Dit dieet is vaak rijk aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en vet. Kinderen hebben ook vaak toegang tot ongezonde snacks en drankjes, zoals frisdrank.
Een andere factor die bijdraagt aan obesitas bij kinderen in Suriname is een gebrek aan lichaamsbeweging. Veel kinderen spenderen veel tijd aan het kijken naar televisie, spelen van videogames en gebruik van mobiele telefoons, waardoor ze minder tijd hebben om buiten te spelen en te bewegen.
De gevolgen van obesitas bij kinderen kunnen ernstig zijn. Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsproblemen. Daarnaast kan obesitas ook leiden tot psychische problemen, zoals een laag zelfbeeld en depressie.
24% van de volwassenen in Suriname heeft overgewicht en ongeveer 15% obesitas. Dit betekent dat bijna 40% van de volwassen bevolking te maken heeft met overgewicht of obesitas.
Manieren om met junkfood consumptie om te gaan
Door voedzame huisgemaakte maaltijden te kiezen, geef je het goede voorbeeld aan je kinderen. Het tonen van het belang van een uitgebalanceerd dieet is cruciaal, evenals het inzicht geven in de negatieve effecten van overmatige consumptie van fastfood.
Dit zegt Dr. Pallavi Rao Chaturvedi, een opvoedingscoach, opvoeder en oprichter van Get Set Parent.
Een andere manier om je kinderen bewust te maken van gezonde voeding is door hen te betrekken bij het plannen en bereiden van maaltijden.
Laat ze bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van groenten en fruit in de supermarkt, of betrek ze bij het koken of bakken van gerechten.
Het is belangrijk om fastfood te beperken tot een traktatie en duidelijke regels op te stellen voor de consumptie ervan. Deze regels kunnen bijvoorbeeld inhouden dat fastfood alleen op bepaalde dagen of gelegenheden wordt gegeten. Door deze grenzen te stellen, leren kinderen dat fastfood niet de normale keuze moet zijn.
Daarnaast is het van belang om gezonde tussendoortjes altijd beschikbaar te hebben. Zorg dat er fruit, groenten, yoghurt of andere gezonde snacks in huis zijn. Op deze manier krijgen kinderen geen kans om naar ongezonde alternatieven te grijpen. Wanneer je uit eten gaat, kies dan voor restaurants die gezondere opties aanbieden en vermijd overmatig gebruik van fastfood.