Aanrijdingsoorzaak: black-out of wat anders?

Recentelijk wordt het fenomeen “blackout” vaak aangehaald bij aanrijdingen. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Black-outs, ook bekend als flauwvallen, verwijzen naar een tijdelijke storing in de hersenen. Het zorgt ervoor dat je je tijdelijk niets kan herinneren. Een black-out kan veroorzaakt worden door een plotselinge daling van de bloeddruk, een probleem met de doorbloeding van de hersenen, hartritmestoornissen, uitdroging, stress of angst, of bijwerkingen van medicatie. 

Het is belangrijk om bij ernstige black-outs of oververmoeidheid bij aanrijdingen, medisch advies in te winnen. Een arts kan de specifieke oorzaak van deze symptomen beoordelen en een passende behandeling aanbevelen. 

Volgens de ondervoorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) Eugenie Esajas, is er dieper onderzoek nodig in gevallen van black-outs. “Vermoeidheid, oftewel fatigue is een bekend fenomeen bij aanrijdingen. Fatigue management is belangrijk, ook bij vrachtwagenchaffeurs en verkeersdeelnemers die lange uren maken over straat.”

Bij aanrijdingen met black-outs als oorzaak, volstaat de politie vaak met de reden “controle verloren over het stuur”. Maar wat de eigenlijke oorzaken zijn, vergt breder onderzoek. 

De meest voorkomende oorzaken voor aanrijdingen zijn onoplettendheid, rijden met hoge snelheid en onder invloed van alcohol/drugs/medicijnen, het niet naleven van verkeersregels, rijden met slecht onderhouden voertuigen, slechte weersomstandigheden en onervarenheid. Vermoeidheidsverschijnselen als gevolg van slaapstoornissen, chronische ziekten, depressie of angst, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, of een overmatig stressniveau kunnen ook oorzaken zijn bij aanrijdingen. Black-outs en vermoeidheid zijn symptomen die met elkaar verband houden, vooral als de vermoeidheid de normale dagelijkse functies en activiteiten beïnvloedt. 

SD

error: Kopiëren mag niet!