Suriname is op 17 en 18 februari van dit jaar het 77e land geworden dat internet beperkingen heeft ingesteld sinds 2015. De toegang tot sociale media en berichten platforms zoals WhatsApp werd beperkt vanwege onregelmatigheden in de binnenstad van Paramaribo waarbij er protesten bij de Nationale Assemblee en aansluitende rellen plaatsvonden. Dit blijkt volgens een rapport van Surfshark, een wereldwijd netwerkbedrijf, dat haar halfjaarlijkse analyse van het afsluiten van internet op basis van de Internet Shutdown Tracker presenteerde.
Het Surfshark-rapport beschouwt Iran en India als de landen die bovenaan de lijst staan van regimes die internet beperkingen hebben opgelegd in de eerste helft van 2023. Azië is het brandpunt van de meeste internetaansluitingen.
Beperkingen
Iran was getuige van de meeste internetverstoringen in de afgelopen tijd, met in totaal 14 gevallen. India volgde Iran op de voet, met ten minste negen gevallen. Volgens het rapport waren protesten de belangrijkste oorzaak van door de overheid opgelegde internetbeperkingen, vooral in het betwiste Kasjmir. Surfshark’s Internet Censorship Tracker analyseert rapporten van de nieuwsmedia en digitale rechtenorganisaties zoals Netblocks en Access Now en verzamelt gegevens van sociale mediabedrijven om zaken te documenteren. Vooral Facebook bleef in de eerste helft van 2023 te maken krijgen met zware beperkingen. De app was beperkt in Ethiopië, Guinee, Senegal en Suriname.
Wereldwijde daling, Suriname nieuwkomer
Volgens het rapport was er in de eerste helft van 2023 een daling van 31 procent in nieuwe gevallen van internetstoringen in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Maar, het aantal landen dat deze beperkingen oplegde, steeg van 13 naar 14. Suriname is de enige nieuwkomer. Meer dan 2/3 van alle Aziatische landen heeft in het verleden beperkte toegang tot internet gehad om redenen variërend van het volledig afsluiten van westerse sociale media tot het blokkeren van YouTube. Hoewel Zuid-Amerika niet veel geregistreerde gevallen van internetbeperkingen heeft, heeft Venezuela in 2019 minstens 18 keer sociale media geblokkeerd, elke keer dat oppositieleider Juan Guaido een toespraak online uitzond.