De laatste periode is het steeds vaker voorgekomen, dat jonge meisjes/dames scenario’s in elkaar zetten over ontvoering of verkrachting. In februari 2019 werd de gemeenschap van Para bijvoorbeeld opgeschrikt door een bericht op social media, dat een 15-jarig meisje was ontvoerd door vier mannen in een Vitz. Het meisje zou naar haar zeggen door deze vier mannen zijn ontvoerd en verkracht. De politie van Jeugdzaken startte een onderzoek en aan de hand van de verklaring van het slachtoffer kreeg de politie het vermoeden dat iets niet klopte. Uiteindelijk kwam het meisje terug op haar verklaring en bekende, dat zij het verhaal over ontvoering en verkrachting verzonnen had.
In februari 2021 deed een 14-jarig meisje aangifte van verkrachting en ontvoering bij de politie van het ressort Centrum. Zij verklaarde dat ze door twee onbekende mannen in een voertuig zonder kentekenplaat tegen haar wil was meegenomen. Ook zou de meerijder haar hebben verkracht, waarna zij op straat werd gedumpt. Uit het politieonderzoek kwam echter naar voren. dat er geen sprake was van ontvoering of verkrachting.
In september 2022 zou ook een 14-jarig meisje, dat als vermist werd opgegeven, een scène in elkaar hebben gezet. Uit het politieonderzoek zou naar voren zijn gekomen, dat er nimmer sprake was geweest van ontvoering of vrijheidsbeneming.
In maart van dit jaar zou een 20-jarige dame ontvoerd zijn bij een adres te Helena Christina door drie mannen. Uit het politieonderzoek bleek echter, dat de 20- jarige jonge vrouw nimmer was ontvoerd, maar samen met haar huidige vriend en ex-vriend een scène in elkaar had gezet over ontvoering. Verder zou er dit jaar nog een geval zijn van een 13-jarige in Para, die ook een scène in elkaar zou hebben gezet over ontvoering en verkrachting.
Mogelijke redenen
Velen vragen zich af, hoe het komt dat zulke jonge personen in staat zijn dergelijke verhalen te verzinnen. Volgens deskundigen is het moeilijk redenen hiervoor aan te wijzen, omdat de situatie per individu kan verschillen. Toch kunnen enkele mogelijke redenen voor dergelijke gedachten en gedragingen bijvoorbeeld de opvoeding en omgeving zijn. Het kan zijn dat jeugdigen worden blootgesteld aan geweld, misbruik of andere traumatische ervaringen in hun omgeving, zoals familieproblemen, mishandeling of een onveilige thuissituatie. En dat zij deze ervaringen proberen te begrijpen of verwerken door ermee om te gaan in hun fantasieën.
Ook kunnen media-invloeden een rol spelen. Geweld en misbruik worden soms gereproduceerd en geromantiseerd in boeken, films, televisieseries of online content. Hierdoor kunnen jongeren ideeën en beelden krijgen die ze vervolgens in hun eigen scenario’s verwerken zonder volledig te begrijpen of te beseffen wat de implicaties en gevolgen van dergelijk gedrag zijn. Soms kunnen jongeren ook het gevoel hebben overweldigd te zijn door een gebrek aan controle over hun eigen leven of omgeving.
Maar, door het creëren van scenario’s waarin ze verantwoordelijkheid hebben, kunnen ze een gevoel van controle ervaren, zelfs als het gaat om gewelddadige of negatieve contexten.
Sommige mensen, ongeacht hun leeftijd of geslacht, kunnen de behoefte hebben aan intense emotionele ervaringen. Het genereren van scenario’s rondom extreme gebeurtenissen zoals verkrachting of ontvoering kan een manier zijn om deze behoefte aan sterke emoties te vervullen.
Aangezien het een trend lijkt te worden onder vooral jonge meisjes is het van belang eventuele signalen serieus te nemen en steun te bieden. Ouders, verzorgers, leerkrachten of professionals moeten een veilige omgeving creëren waar vragen en zorgen kunnen worden besproken. Er moet verder toegang zijn tot passende hulpbronnen en ondersteuning.
SK