De kwestie van de meerderjarigheidsgrens van 18 jaar zoals die geregeld wordt in het concept Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), vormde afgelopen dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee het hoofdonderwerp van de debatten. In het concept NBW wordt de meerderjarigheidsgrens op één lijn getrokken, met name 18 jaar in plaats van 21 jaar. Dit heeft volgens Cheryll Dijksteel (VHP), lid van de Commissie van Rapporteurs, vooral te maken met deelname in het economisch verkeer. Verschillende landen in de regio, met name op de Antillen en Aruba, waar het Burgerlijk Wetboek evenals in Suriname in principe is afgeleid van het Nederlandse BW, is de meerderjarigheidsgrens al op 18 jaar gesteld. In Nederland was dat reeds in 1987 het geval. Bovendien wordt volgens haar internationaal de leeftijd van 18 jaar gehanteerd.
Er ontstond een levendig debat in het parlement over de meerderjarigheidsgrens van 18 jaar.
Het terugbrengen van de meerderjarigheidsgrens van 21 jaar naar 18 jaar moet volgens Melvin Bouva (NDP) nader onderbouwd worden. Patricia Etnel (NPS) vindt dat nog veel zaken ontbreken om een 18-jarige tot volwassene te rekenen. Het argument van deelname aan het economisch verkeer gaat volgens haar en Bouva niet op. Een 18-jarige mag niet eens zelfstandig een bankrekening openen, mag niet eens grond aanvragen of in aanmerking komen voor een woning. Andere leden wijzen erop dat 18-jarigen emotioneel en mentaal nog niet tot volwassenen gerekend kunnen worden.
Capaciteiten anders dan 30 jaar geleden
Daar zijn andere leden het absoluut niet mee eens. Kishan Ramsukul (VHP) vindt dat jongeren te veel onderschat worden in hun vermogen om zelfstandig te kunnen handelen. Een 18-jarige van nu kan volgens Dew Sharman (VHP) veel meer dan een 18-jarige van 30 jaar geleden. De intellectuele- en mentale capaciteiten van 18-jarigen liggen nu anders dan decennia geleden.
Gregory Rusland (NDP) vindt ook, dat jongeren tot veel in staat zijn. Hij vindt niet dat ze achtergehouden moeten worden. Ebu Jones (NDP) voerde aan, dat de leeftijdsgrens van 18 jaar reeds in verschillende wetten wordt genoemd. Hij noemt de huwbare leeftijd en het stemrecht. Obed Kanape (ABOP) vindt het erg, dat 18-jarigen, zoals dat nu in wetten is geregeld, wel mogen gaan stemmen, maar geen bankrekening zelfstandig mogen openen. Hij noemde zichzelf als voorbeeld, dat hij als 18-jarige geen stichting mocht oprichten.
Dew Sharman, die voorzitter is van de Commissie van Rapporteurs, wijst erop, dat naast het feit dat de leeftijd van 18 jaar reeds in bestaande wetgeving is genoemd, dat zulks ook de internationale trend is. Volgens hem kan er nog zoveel over dit vraagstuk over en weer worden gediscussieerd, maar dat die discussies uiteindelijk zullen neerkomen op 18-jaar als meerderjarigheidsgrens.
SS