Het fenomeen “family and friends” in de politiek: Nepotisme of politieke strategie?

Het fenomeen van het plaatsen van familieleden op belangrijke politieke posities, ook bekend als “family and friends”, is een onderwerp dat al geruime tijd discussie opwekt. Hoewel sommige mensen dit als een ongerechtvaardigde uiting van nepotisme beschouwen, zijn er ook anderen die het als een logisch gevolg van politieke carrières zien.

De redenen voor deze praktijk zijn complex en kunnen variëren van politieke strategieën tot vertrouwen en loyaliteit binnen familiekringen.

Strategie

Een van de belangrijkste redenen waarom politici hun familieleden in functies plaatsen, is politieke strategie. Het plaatsen van familieleden kan een manier zijn om de steun van een specifieke groep kiezers te winnen. Door de reeds bestaande banden en connecties kunnen politici vaak rekenen op de steun van familieleden, die deze steun vervolgens aan anderen binnen hun netwerk kunnen doorgeven. Dit kan hun politieke invloed vergroten en de kans op herverkiezing vergroten.

Het kan ook dienen als een manier om sympathie en vertrouwen van kiezers te winnen, aangezien het hebben van een bekend gezicht in de politiek kan helpen bij het opbouwen van een persoonlijke band met de kiezers.

Vertrouwen en loyaliteit

Een andere reden waarom politici hun familieleden op belangrijke posities plaatsen, is het idee van vertrouwen en loyaliteit. Politiek is een veeleisende en competitieve wereld, waarin het hebben van betrouwbare teamleden van cruciaal belang is. Familieleden worden vaak gezien als degenen die het meest betrouwbaar zijn en de belangen van de politicus het beste zullen behartigen. Dit kan worden toegeschreven aan het feit dat familieleden een diepere band hebben en meer geneigd zijn om loyaal te blijven, zelfs in moeilijke tijden.

Het plaatsen van familieleden in politieke functies kan dus een manier zijn om een sterke en trouwe innerlijke kring te creëren.

Negatieve aspecten

Toch kan het fenomeen van family and friends ook negatieve aspecten met zich meebrengen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot beschuldigingen van nepotisme en het bevoorrechten van bepaalde individuen op basis van familiebanden in plaats van verdiensten. Dit kan het vertrouwen in de politiek ondermijnen, omdat het idee van gelijke kansen en eerlijke representatie in het gedrang komt. Het kan ook een belemmering vormen voor getalenteerde en competente mensen die niet de juiste connecties hebben en daardoor worden buitengesloten van belangrijke posities.

Al met al is het plaatsen van familieleden op belangrijke politieke posities een complex fenomeen dat zowel positieve als negatieve aspecten met zich meebrengt. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of dit gerechtvaardigd is of niet en elk geval moet afzonderlijk worden beoordeeld op basis van de specifieke omstandigheden en motieven.

Brazilië 

In Brazilië deed een 65-jarige  burgemeester het ook  maar dan om zijn schoonmoeder. Hij trouwde met een 16-jarige tienerschoonheidskoningin van de stad en benoemde zijn schoonmoeder in een topfunctie.

De burgemeester veroorzaakte in april 2023  enorme controverse nadat hij legaal met een 16-jarig meisje was getrouwd en vervolgens haar moeder tot secretaris van Cultuur en Toerisme had benoemd.

De 65-jarige Hissam Hussein Dehaini, de burgemeester van Araucária City, in het zuiden van Brazilië, trouwde de dag nadat het meisje 16 was geworden, wat de wettelijke leeftijd is waarop iemand wettelijk kan trouwen.

Dit alleen al leidde tot controverse in het  land, maar het controversiële huwelijk werd ook overschaduwd door ernstige beschuldigingen van nepotisme en corruptie. Het Openbaar Ministerie in de Braziliaanse staat Paraná onderzocht de benoeming van de moeder van de jonge bruid tot secretaris van Cultuur en Toerisme in Araucária, slechts een dag na het huwelijk van de burgemeester.

Volgens de Braziliaanse wet kunnen minderjarigen ouder dan 16 jaar alleen wettelijk trouwen met toestemming van hun ouders, dus de aanstelling van de moeder van de jonge bruid op 13 april in een goedbetaalde functie binnen het gemeentebestuur werd door velen als omkoping beschouwd. Marilene Rode was al ambtenaar bij het Ministerie van Onderwijs, maar met een veel lager salaris en minder invloed.

Het nieuws van de benoeming van zijn schoonmoeder door burgemeester Dehaini op de dag na zijn controversiële huwelijk leidde tot een enorm schandaal in Araucária, een gemeente in het grootstedelijk gebied van Curitiba.

Dit schandaal werd nog groter toen werd ontdekt, dat het huwelijk officieel was gemaakt door Hilda Lukalski Seima, hoofd van de Burgerlijke stand van de stad. Selma is ook loco-burgemeester, aangezien zij en Dehaini zich allebei kandidaat stelden voor verkiezingen in 2016 en 2020.

Als reactie op de beschuldigingen gaf het kantoor van de burgemeester een verklaring af die de geesten nog meer deed oplaaien en beweerde dat de benoeming een “discretionaire daad was van het hoofd van de uitvoerende macht, die van mening was dat de ambtenaar voldoet aan de noodzakelijke voorwaarden voor de uitoefening van de functie, aangezien ze 26 jaar ervaring heeft in openbare dienst.”

Uiteraard is het Openbaar Ministerie het daar niet mee eens, dus zullen burgemeester Dehaini en zijn 16-jarige vrouw, die de tienerschoonheidskoningin van de stad was, waarschijnlijk een wat rotsachtige huwelijksreis hebben.

error: Kopiëren mag niet!