De Stichting Eerherstel Mariënburg organiseert op 30 juli in de aula van de Algemene Hindoe Basisschool te Den Haag een plechtige bijeenkomst om de slachtoffers te herdenken die op 30 juli 1902 vielen na de opstand van de contractarbeiders op de suikerplantage Mariënburg in Suriname.
Op de agenda staat onderr andere de herdenking van de slachtoffers, een herdenkings-lezing door professor Chan Choenni, toespraken en presentatie van de doelstellingen van de Stichting Eerherstel Mariënburg. Het geheel zal worden omlijst met voordracht, zang en muziek.
Als afsluiting zal er een licht vegetarische maaltijd worden genuttigd volgens het recept van de contractarbeiders.
Na afschaffing van de slavernij werden de benodigde arbeiders voor de Surinaamse plantages als contractarbeiders geronseld in Brits-Indië en Java. Hun werkomstandigheden waren nauwelijks beter dan die van de slaafgemaakten. Zelfs nu het slavernijverleden volop in de belangstelling staat is de geschiedenis van de arbeidscontractanten en stukje koloniale geschiedenis dat grotendeels onbekend is in Nederland.
Stichting Eerherstel Mariënburg is opgericht om de bewustwording over deze arbeidscontracten, waarvan velen werden tewerkgesteld op Suikeronderneming Mariënburg, te vergroten en door renovatie van de fabrieksgebouwen de herinnering aan dit stuk koloniale geschiedenis levend te houden.
Voor meer info: Ranjan Akloe