Wereld Mangrove Dag: Bewustwording onder de samenleving 

Sinds 2015 wordt op 26 juli de ‘Internationale Dag voor het Behoud van het Mangrovebos’ gevierd. Op deze dag wordt voorlichting gegeven over mangrovebossen en staat de bescherming en instandhouding van deze kwetsbare ecosystemen centraal. Mangrove is een pioniersplant en heeft veel functies, de bekendste is bescherming. Langs een groot deel van de Surinaamse kust komen mangroven voor. Zij bieden bescherming tegen erosie door met hun wortels de sediment te stabiliseren en beschermen onze kustlijn tegen stormen. 

Mangroven zijn bomen die op de overgang van land naar zee groeien in tropische en subtropische gebieden en komen in 123 landen voor. Mangroven zijn één van de rijkste ecosystemen met een biodiversiteit van planten, vissen, bijen (voor honing), zoogdieren, krabben, garnalen en vogels.
Er komen zelfs vogels uit andere delen in Zuid-Amerika bij de mangroven in Suriname. Meer dan 200 soorten kustvogels zoals de rode ibis, flamingo’s en blauwe reizigers leven in en rondom de mangroven. 

In Suriname kennen wij drie soorten mangroven. De zwarte mangroven (Avicennia germinans) oftewel parwa, komen overwegend voor aan de kust en hebben ademwortels. De rode mangroven (Rhizophora mangle), oftewel mangro, hebben luchtwortels van boven naar beneden, komen voor langs de rivier en bij de monding en groeien ook waar zoetwater voorkomt. De witte mangroven (Laguncularia racemosa), ofwel akira, vind je veel bij de monding van de rivier. De mangroven zuiveren het water en zorgen voor het behoud van de kwaliteit. 

Professor Sieuwnath Naipal geeft aan heel blij te zijn met de World Mangrove Day. Het brengt meer bewustwording binnen de samenleving. De gemeenschap is afhankelijk van de mangroven. Vissers, krabbenvangers, fruitverwerkers en verwerkers van de honingproducten zijn allemaal afhankelijk van de mangroven. Mangrove beschermt ook zoetwater, daarom moeten mangroves blijven. 

“Momenteel gaat de bewustwording wel goed, er komen veel studenten en er zijn vrijwilligers. Maar het kan altijd beter. Belangrijk is dat de gemeenschap duidelijk moet weten, dat het probleem kan verergeren, vooral op Paramaribo Noord. Het verkavelen en opkopen van gebieden in de kustvlakte, zal nadelige gevolgen met zich meebrengen. De zeespiegelstijging zal niet ontwijken. De regering zou hierin een bijdrage kunnen leveren om de gebieden beter te beschermen. Recentelijk heeft de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) aangekondigd Suriname te ondersteunen in het beschermen van de Bigi Pan Multiple Use Management Area (MUMA). Middels dit project zullen 1.200 hectare mangroven hersteld worden en 2.200 hectare aan mangrovebossen beschermd worden middels nature based solutions. Zij zijn nu bezig met de voorbereidingen”, aldus professor Naipal. 

“De wereld meest bedreigde habitats zijn mangroven. Menselijke ingrepen, zoals landbouw, houtkap, stedelijke uitbreiding en kustbebouwing zoals verkavelingen, zijn de belangrijkste bedreigingen voor mangroven. Mangroven zijn duurzaam, maar gaan ook na een tijd dood. Ze zijn gevoelig voor veel zout, modder en langdurig onder water staan. Zeewater langs de kust komt en gaat. Het kan dat de wortels te lang onder water staan en dan gaan ze dood. Herplanten is daarom heel belangrijk. Voor dit jaar zijn er zeker al 5.000 geplant. Maar, als wij ons zelf, de toekomstige samenleving en leefomgeving willen beschermen, moeten wij harder aan de slag. Het eerste begint bij bewustwording.”! 

SD

error: Kopiëren mag niet!