Bezuinigen op elektriciteit, gas en brandstof

De laatste jaren zijn energieprijzen ( gas, elektriciteit en brandstof ) wereldwijd fors gestegen. Ook Suriname is niet bespaard gebleven. Bij ons is de klap harder aangekomen omdat de overheid subsidies op elektriciteit, brandstof en gas geheel of gedeeltelijk heeft stopgezet. Daardoor moeten wij veel meer betalen. Wij zijn dus gebaat bij zuinig gebruik van energie. 

Auto airco

Het gebruik van de auto airco zorgt voor een hoger brandstofverbruik van ongeveer 10 % . Dit extra verbruik kan worden beperkt:

  1. Stap je net in de auto, rijd eerst even met de ramen open om de ergste hitte eruit te laten. Zodra de auto is geventileerd, sluit de ramen en schakel de airco in.
  2. Een vieze interieurfilter laat de airco harder werken om de lucht te koelen. En dat kost meer brandstof. Controleer het filter eens per zes maanden.
  3. Zet de airco 5 minuten voor aankomst al uit. Zo bespaar je brandstof. Anders blijft er condens achter op de verdamper van de airco. Dit is een voedingsbron voor bacteriën en schimmels. Zodra je de airco aanzet, komen ze de auto binnen. 
  4. Zet de uitstroomopeningen voor de aircolucht naar boven en niet naar de gezichten van de inzittenden. Zo stroomt de lucht mooi rond door het interieur van de auto en bereikt de koelte iedere passagier. 
  5. De airconditioning ’s ochtends vroeg nog niet inschakelen, omdat het dan nog kil is.

Zuinig rijden

Het brandstofverbruik wordt ook beïnvloed door je rijstijl: 

  1. Veel gasgeven bij het optrekken en versnellen, laat de automotor onnodig extra toeren maken en dus extra brandstof verbruiken. Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt.  
  2. Rijd indien mogelijk met een constante snelheid. Met een constante snelheid rijden betekent minder remmen en minder gas geven. En dat is zuiniger rijden. Het zuinigst rijd je bij 80 km/u . Harder betekent een forse toename van het verbruik. Boven 120 km/u  verbruikt de motor 30 % meer brandstof.
  3. Rem zo min mogelijk. Een verkeerslicht, kruispunt of scherpe bocht in aantocht? Neem dan gas terug en laat je auto uitrollen.
  4. Wachten in een stilstaande file, sta je langer dan 10 seconden stil, schakel de motor dan uit. Doe dat trouwens niet bij elk verkeerslicht, want dan beschadig je de startmotor. 
  5. Gebruik opties als de airco alleen als het nodig is. Die airco verbruikt 10 procent meer brandstof. 
  6. Door op zachte banden te rijden, gaat de auto meer brandstof verbruiken. 
  7. Je rijdt zuiniger op de juiste afmeting banden voor je auto ( beter geen brede velgen/banden ).
  8. Ruim de auto op. Een zwaardere auto kost brandstof om het van zijn plek te krijgen. Het kan écht schelen als je overbodig gewicht uit je auto haalt.
  9. Vermijd de spits. Filerijden is heel onzuinig. Probeer daarom buiten de spits te rijden of neem als het kan een andere, even lange route.
  10. Grote auto’s zijn groot brandstofverbruikers. Een kleinere auto is ideaal om zuinig te rijden.
  11. Vermijd zoveel mogelijk korte afstanden. Een auto verbruikt de meeste brandstof op korte afstanden. Een koude motor verbruikt twee keer zo veel brandstof en is pas na een kilometer of vijf op bedrijfstemperatuur. Een ritje ( met koude motor) naar de supermarkt op twee kilometer afstand is in verhouding dus erg onzuinig.
  12. Laat je auto uitlijnen. Als de wielen uit spoor zijn, verbruikt de auto meer brandstof. 
  13. Laat je remmen controleren op “vastzitten”. Als de wielen niet vrij ronddraaien doordat de remmen vastzitten, dan verbruikt de motor extra brandstof.

Koken op gas

Op gas kan veel worden bespaard :

  1. Kies de juiste pan/pot voor hetgeen je wil bereiden. Een klein beetje groente in een grote pan klaarmaken kost nodeloos veel gas. Hetzelfde geldt als je een ei gaat koken in een grote pot en ook nog met veel water.  
  2. Belangrijk is ook de grootte van de vlam. Zet geen pan/pot met een kleine bodem op een grote vlam, want dan gaat een deel van de warmte langs de pan/pot. De vlam moet veelal de onderkant van de pan/pot verwarmen. 
  3. Zet de vlam niet in zijn maximale stand als het water of eten al kookt, maar kook dan op een zacht vuurtje. Eenmaal aan de kook, stijgt de temperatuur van de pot/pan niet, hoeveel warmte je ook toevoert. De vlam kan dus kleiner.    

Water koken 

Water koken kost heel veel energie ( gas of elektriciteit ) . Als je water wil verwarmen voor één kopje koffie/thee, vul dan je waterkoker niet tjokvol, maar met iets meer dan één kopje water. Voor drie kopjes koffie, iets meer dan drie kopjes water in de koker doen.  

Koelkast 

Verkeerd gebruik van een koelkast en freezer laat de stroomrekening oplopen. Laat  de koelkast/freezer deur niet te lang en te vaak openstaan ( hooguit één minuut ). Als je wilt gaan koken, beslis wat je allemaal uit de koelkast moet halen. Haal alles in één keer eruit en doe de deur snel weer dicht. Zo voorkom je dat veel koude lucht eruit stroomt. Dan hoeft de motor niet vaak aan te slaan.  

Televisie

Bij sommige mensen staat de televisie aan terwijl niemand ernaar kijkt. Dat komt vaak voor als er kleine kinderen in huis zijn. Behalve dat het nodeloos elektriciteit kost, gaat ook de levensduur van het apparaat eraan. 

Lampen 

De ouderwetse gloeilampen zijn stroomverslinders. Vervang alle lampen in je woning door energiezuinige Ledlampen. Laat lampen niet nodeloos branden: als je met z’n alleen in de woonkamer zit, doe al de andere lampen uit.

Thuis airco’s

Doe je airco pas aan als de buitentemperatuur oploopt; meestal is dat rond 12 uur ’s middags. Sluit de ramen goed, trek de gordijnen en de deur dicht en laat de airco op ongeveer 24-26 graden draaien. Zet je de airco veel lager, dan verbruikt het veel meer energie. Bovendien stroomt er meer warmte van buiten naar binnen als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen groter is. Om warmtelek te verkleinen is het raadzaam dikke gordijnen te plaatsen voor de ramen. Voorts moeten ze buizen van de buitenunit goed zijn geïsoleerd. Vaak is de isolatie verpulverd, waardoor er veel kou verloren gaat. 

Door bovenstaande maatregelen te nemen, kan het gas-, elektriciteit- en brandstofverbruik behoorlijk worden verminderd, waardoor je maandlasten minder worden. Ga vandaag nog ermee aan de slag.

JACK MOHANLAL

error: Kopiëren mag niet!