Bezorgdheid bij Braziliaanse organisatie en Nederlandse deskundige over vondst gesmokkelde gouden leeuwaapjes

Veel onduidelijkheden rond inbeslagname door LBB van beschermde aapjes en ara’s uit Brazilië 

Afgelopen vrijdag bracht de Dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) een persbericht uit over de ontdekking van gouden leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) en Lery ara’s (Lears ara’s, Anodorhynchus leari). Het gaat om diersoorten die endemisch zijn in Brazilië – ze komen dus alleen daar voor -, bedreigd en beschermd.

Vanuit ingekomen klachten van buurtbewoners van het Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast hadden leden van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, vorige week woensdag een terrein in de omgeving van die straat bezocht ter controle. Op het bezochte terrein zijn de dieren in beslag genomen. Bij onderzoek is gebleken dat een dierenexporteur uit de directe omgeving betrokken is bij deze zaak. De dieren zijn afkomstig uit smokkel vanuit Brazilië via Guyana naar Suriname, zo berichtte LBB. Het zou gaan om 7 gouden leeuwaapjes en 29 Lery ara’s.

LBB vermeldde niet wie de dieren in eigendom had, wat die ermee van plan was en of er aanhoudingen zijn verricht. 

Teruggefloten? 

Maar, kort na het uitbrengen van het persbericht door de Dienst ’s Lands Bosbeheer deed deze dienst een klemmend beroep op de media om uit  de berichtgeving te verwijderen, dat het ging om een locatie aan het Garnizoenspad en dat er sprake is van betrokkenheid van een dierenexporteur. LBB liet de redactie van Dagblad Suriname in een app-wisseling weten, dat er een nieuw persbericht via de voorlichtingsdienst van de regering zou komen. Dat bericht is nog steeds niet verschenen. Het eigen LBB-persbericht blijkt overigens ook van de Facebook-pagina van de dienst te zijn verwijderd, zonder nadere toelichting.

Vragen….

Uiteraard roept het handelen van LBB vele vragen op en door Dagblad Suriname gestelde vragen werden niet beantwoord. Als het onderzoek is afgerond, zou nadere informatie volgen, aldus een medewerker van LBB tegenover de redactie. Vele burgers zullen ongetwijfeld vermoeden dat er mogelijk sprake is van het beschermen van personen of een persoon. LBB lijkt door hogerhand wat haar berichtgeving betreft, te zijn teruggefloten, en dat zal niet zonder reden zijn gebeurd.

Waarom werd in eerste instantie in het LBB-persbericht onomwonden gesproken over het Garnizoenspad en betrokkenheid van een in de buurt bedrijf voerende dierenexporteur en moeten media vervolgens die zaken uit hun berichtgeving worden verwijderd? Waarom is er niemand aangehouden? Ook is niet bekend of het Openbaar Ministerie bij deze zaak betrokken is.

Inmiddels heeft het nieuws over de ontdekking en inbeslagname van met name de aapjes, betrokken organisaties in Brazilië bereikt. 

Gouden leeuwaapje

Het gouden leeuwaapje komt enkel voor in het ernstig versnipperde Atlantische regenwoud in het zuidoosten van Brazilië. Het aapje is sinds de jaren zestig onderwerp van een intensieve beschermingscampagne, geleid door het Smithsonian Institution en de non-gouvernementele organisatie Associação Mico-Leão-Dourado (AMLD). Dit heeft geleid tot een wereldwijd fokprogramma in dierentuinen en een succesvol herintroductieproject. Eens bijna uitgestorven zouden nu weer meer dan 2.500 gouden leeuwaapjes in het wild leven.

AMLD: “Wij zijn zeer bezorgd”

In een reactie laat Luis Paulo Ferraz van AMLD vanuit Sao Paulo in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname weten, dat hij en zijn organisatie verrast waren met het nieuws uit Paramaribo over de inbeslagname van de aapjes. “We hebben nooit van zoiets eerder in de regio gehoord, over dit soort illegale wildlife trade. Het aantal gouden leeuwaapjes was de afgelopen jaren enorm teruggelopen. In de jaren ’70 waren er nog slechts zo’n 200. Dat kwam vooral door de handel en het verlies van habitat. Gelukkig nam de handel op den duur af, iedereen weet immers dat het een bedreigde soort is. Toch worden ze nog wel als huisdier gehouden en in veel dierentuinen wereldwijd zijn fokprogramma’s om de soort in stand te houden.” 

“Uit gevangenschap”

Ferraz heeft geen informatie over de eventuele herkomst van de inbeslaggenomen aapjes. “Maar, op de foto’s zien we, dat hun kleur een beetje geelachtig is en dat duidt erop dat deze aapjes in gevangenschap zijn gehouden. Onlangs hebben we overigens wel wat ’traps’ (vallen) ontdekt in ons bos, in onze regio. We zijn zeer bezorgd dat er mogelijk weer een opleving van de illegale handel is. Beide issues, de inbeslagname van aapjes in Suriname en de aanwezigheid van ’traps’, maken ons dus wel zeer bezorgd.”

Ferraz laat verder weten dat zijn organisatie contact heeft gemaakt met de Braziliaanse autoriteiten om ervoor te zorgen, dat de in Paramaribo inbeslaggenomen dieren snel worden gerepatrieerd naar Brazilië. “Het is belangrijk dat alles wordt gedaan om dat snel voor elkaar te krijgen.”

Lery ara

De lery ara (Lears ara) is net als het gouden leeuwaapje endemisch in Brazilië,bedreigd en beschermd. De vogel heeft haar naam te danken aan de dichter Edward Lear die grote aantallen tekeningen en schilderijen heeft gemaakt van papegaaien. Lange tijd was er weinig bekend over het leefgebied van deze vogel. Na de ontdekking van deze soort in 1856 werd de vogel herontdekt in het wild in Bahia, Brazilië, in 1978 door een ornitholoog.

De populatie van deze ara-soort bedroeg in 1994 nog maar zo’n 140 exemplaren (in 1984 bedroeg de populatie slechts ongeveer 60 vogels). Na een grote reddingsactie voor behoud van de soort telde de populatie in 2007 zo’n 750 exemplaren. De vogels zijn sterk afhankelijk van de Licuripalm. Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw bedroeg het aantal volwassen Licuripalmen nog maar 1,6% van het totaal aantal palmen in de jaren ervoor.

Dankzij het infiltreren van handelsnetwerken en verbeterd toezicht op broedplaatsen zijn stropers, smokkelaars en verzamelaars gearresteerd. Volgens de recentste schattingen bestaat de populatie nu uit meer dan 1.000 vogels.

De Lears ara wordt overigens snel verward met de hyacintara of blauwe ara (Anodorhynchus hyacinthinus).

Bezorgde reactie Nederlandse deskundige Pauline Verheij op gebied van handel in wild

Begin 2018 had IUCN Nederland (International Union for Conservation of Nature) Pauline Verheij van EcoJust opdracht gegeven een analyse te maken van wildlife crime in Bolivia en Suriname. Deze analyse heeft geleid tot een rapport dat in januari 2019 is gepubliceerd. Zij is een deskundige als het gaat om de handel in wild. In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Verheij het “geweldig nieuws” te vinden dat de dieren in beslag zijn genomen.

“Deze dieren zijn ontzettend zeldzaam – er zijn nog zo’n 2.500 Golden Lion tamarins in het wild en nog maar zo’n 1.600 Lear’s ara’s -, en elk individu dat uit het wild wordt gestolen is enorm kostbaar. De mensen van LBB verdienen dan ook een dikke pluim voor hun daadkracht.”

“Ik hoop dat daders worden opgepakt en berecht”

Ze zegt te hopen dat met de repatriëring van de dieren naar Brazilië  vaart wordt gemaakt zodat ze kunnen worden gerehabiliteerd en terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving. “Ik hoop echter ook dat de daders worden opgepakt en berecht. Suriname zou moeten samenwerken met de autoriteiten van Brazilië (en Guyana, als de dieren inderdaad via Guyana zijn binnen gesmokkeld) om het criminele netwerk dat hierachter zit op te rollen. Als dit niet hard wordt aangepakt geeft Suriname de boodschap af, dat illegale dierenhandel straffeloos kan plaatsvinden en zullen deze mensen doorgaan met deze verachtelijke activiteit. Mensen moeten beseffen dat het niet alleen gaat om natuurbelang en dierenwelzijn. Met deze criminaliteit worden miljoenen dollars aan zwartgeld verdiend, belasting ontdoken, valsheid in geschrifte gepleegd en overheidsmensen gecorrumpeerd. Hier ligt een belangrijke kans voor de Surinaamse overheid om de internationale gemeenschap te laten zien dat zij de aanpak van wildlife crime serieus neemt.”

Volgens Verheij is er een “grote vraag naar zeldzame diersoorten in de VS, Europa en Azië en handelaren hanteren uitermate verfijnde methoden om dieren illegaal te verhandelen, waaronder valsheid in geschrifte en corruptie.”

PK

error: Kopiëren mag niet!