Geschonken fosfaatmeststoffen uit Marokko grotendeels naar groente- en fruitsector

De door de regering van Marokko geschonken 500 ton fosfaatmeststoffen zal grotendeels naar de groente- en fruitsector gaan. De meststoffen, met name Di-Amonium fosfaat en Rock fosfaat, zijn voornamelijk geschikt voor de groente- en fruitteelt. Een klein deel gaat naar Nickerie ten behoeve de oude rijstpolders van kleine boeren waar de bodem al is uitgeput. De lading fosfaatmeststoffen zal tegen betaling van lokaal gemaakte kosten door Landbouw Coöperatie Kwatta worden gedistribueerd.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt dat aan de Landbouw Coöperatie Kwatta is gevraagd om de lading fosfaatmeststoffen in te klaren en in haar magazijn op te slaan. De keuze voor de landbouwcoöperatie is gebaseerd op het feit, dat het over een gecertificeerd magazijn beschikt om meststoffen op te slaan. Volgens Sewdien heeft zijn ministerie al de criteria vastgesteld voor de distributie.  

De LVV-minister zegt dat de geschonken lading fosfaatmeststoffen niet veel is, maar dat alle kleine beetjes helpen. Marokko is een van de weinige landen in de wereld met enorme voorraden fosfaat in de bodem.  Fosfaat is een cruciale grondstof voor de productie van meststoffen. Het koninkrijk Marokko produceert jaarlijks 40 miljoen ton fosfaat. 

De VS produceert jaarlijks 13 miljoen ton en China 85 miljoen ton. In de Arabische wereld staat Marokko op de eerste plaats met een fosfaatreserve van 50 miljard ton . De wereldwijde fosfaatproductie wordt geschat op 240 miljoen ton per jaar. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!