EZ-minister: “Aardappelen schaarste op komst door mislukte oogst buitenland”

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) heeft gesteld dat er binnenkort een schaarste zal zijn aan aardappelen. De EZ-bewindsvrouwe deed de aankondiging in gesprek met journalisten en gaf aan, dat door factoren in het buitenland aardappelen in mindere mate beschikbaar zullen zijn. De minister sprak ook over de uien schaarste van de afgelopen periode en gaf aan, dat het ministerie in dialoog is met de verschillende importeurs. 

Volgens haar dreigen importeurs te stoppen met de invoer van belangrijke levensmiddelen indien de winstmarges naar beneden worden aangepast. Zowel binnen de regering als ook in de samenleving is er kritiek op het prijzen- en importbeleid in de afgelopen jaren. De koopkracht is sterk achteruitgegaan landelijk.

Suriname importeert zowel aardappelen, uien als knoflook. De beschikbaarheid van aardappelen hangt af van diverse factoren, waaronder klimatologische omstandigheden, landbouwpraktijken, economische factoren, en vraag en aanbod op de markt. Deze factoren kunnen sterk variëren van jaar tot jaar en van regio tot regio. Als er sprake is van ongunstige weersomstandigheden die de aardappeloogst beïnvloeden en door verhoogde vraag, kan niet voldaan worden aan het aanbod. 

Minister Saskia Walden, de voorgangster van minister Kuldipsingh, sneuvelde vorig jaar op het ministerie. Het lukte haar niet om de stijgende prijzen in de winkels te beteugelen. Tot dusver is het ook minister Kuldipsingh niet gelukt om prijscontrole effectief te maken.

error: Kopiëren mag niet!