“Barbaars dat collegegelden van Anton de Kom Universiteit weer zijn verhoogd”

Studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn geschokt, nadat bekend is geworden, dat het inschrijfgeld opnieuw verhoogd is. Vorig schooljaar bedroeg het inschrijfgeld SRD 3.500. En voor het nieuwe schooljaar 2023-2024 geldt een bedrag van SRD 4.200. Dit betekent dat het inschrijfgeld met SRD 700 is verhoogd.

Barbaars

“Ik vind het barbaars, dat de collegegelden van de Anton de Kom Universiteit (AdeKUS) weer zijn verhoogd”, zegt Sherlaine in een reactie tegenover Dagblad Suriname. Zij stelt, dat vorig collegejaar al een verhoging plaatsgevonden heeft en dit collegejaar weer. Sherlaine vraagt zich daarom af of de collegegelden elk jaar verhoogd zullen worden.

“Ik snap dat alles duurder wordt in het land, maar als student van de universiteit, studierichting rechten, zou ik wel eerlijk moeten toegeven dat er geen SRD 3.500 college wordt verzorgd. Zal dat nu wel geschieden met de verhoging? Verder zijn de dure boeken nog niet erbij gekomen en de uitgaven om zaken uit te printen. Boeken waarvan we soms niet eens gebruik maken, maar het wordt ons wel aangeraden die aan te schaffen.”

Zwaar

Deborah van studierichting rechten (thesisfase) geeft aan, dat het heel zwaar is om plotseling te vernemen, dat het inschrijfgeld van de AdeKUS SRD 4.200 is. “Mijn moeder heeft vier kinderen, waarvan twee op de AdeKUS zitten. Ik vraag me af hoe ze uit zal komen met de continu stijgende prijzen. Ik moet namelijk alleen mijn thesis schrijven. Ik heb alle vakken al gehaald. Mijn zusje is pas geslaagd van het schakeljaar en moet nu een richting kiezen op de universiteit.”

Volgens Deborah moeten er andere regels komen voor studenten die alleen hun thesis moeten schrijven. “Want ook al studeer je in december af, toch moet je het volledig bedrag betalen. Ik zag ook dat mensen die bij de AdeKUS werken iets minder moeten betalen indien ze 2 of meer kinderen hebben die daar studeren. Dit is vreselijk oneerlijk. Omdat mijn moeder niet op de AdeKUS werkt moet ik keihard SRD 4.200 betalen? Het bedrag moet evenveel zijn voor een ieder.”

Vervolgens geeft de studente aan, dat haar zusje het schakeljaar heeft gedaan en keihard SRD 3.500 moest betalen. “Het complex is in de avonduren zo donker, dat het helemaal onoverzichtelijk is. De airco’s mochten niet aan, omdat een meneer vond dat de rekening te hoog werd, dus waren de ramen open gedaan met alle muskieten die naar binnen kwamen. AdeKUS, als je zoveel inschrijfgeld neemt van de studenten, maak dan alles ook gerieflijk voor ze”, aldus Deborah.

Hartverscheurend

Ashna van de studierichting Public Administratie, stelt dat het hartverscheurend is om te zien hoe er geen rekening gehouden wordt met de studenten zelf. “De SRD 3.500 kon ik mij nauwelijks permitteren, alhoewel ik ervoor koos om het geld in termijnen af te lossen. Dan heb ik nog niet gesproken over de literatuur die elk semester erbij komt kijken, de kosten die ik dagelijks aan vervoer uitgeef en de prijzen van voeding in de winkel die door het hoge plafond zien te boren.”

Ashna geeft aan, dat haar moeder haar heel graag wil ondersteunen, echter heeft zij nog broers en zussen die ook nog naar school gaan. “Ik heb gelukkig een baan die mij in de gelegenheid stelt om die SRD 4.200 toch nog te kunnen betalen, maar hoe staat het met de studenten die niet in staat zijn dat te doen? Mogen zij het bekijken? Mogen zij thuis zitten? De vragen die allemaal in me rijzen wanneer ik naar het bedrag kijk, zijn vreselijk.”

Momenteel zit de studente in de afstudeerfase en stelt dat zij keihard SRD 4.200 moet betalen indien zij wil afstuderen. Zij merkt op, dat dit bedrag het niet waard is. “Tijdens het afstudeertraject word je aan je lot overgelaten door de docenten die je dienen te begeleiden. Het feit dat ik daarvoor zoveel moet uitgeven maakt me misselijk.”
SK

error: Kopiëren mag niet!