Wegenproblemen in Suriname: “Auto’s vermenigvuldigen zich sneller dan konijnen!”

Voor een land met een groot landoppervlak en relatief weinig inwoners (ongeveer 563.000), heeft Suriname een aanzienlijk aantal voertuigen, namelijk 233.000. Volgens informatie is er echter een tekort aan wegen in verhouding tot het aantal voertuigen.

Burgers hebben voornamelijk tweedehands voertuigen uit Japan gekocht, omdat deze vaak binnen hun budget vallen. Daarnaast bieden autohandelaren goede betalingsregelingen aan.

Het openbaar vervoer in Suriname is van slechte kwaliteit en onbetrouwbaar, wat de keuze voor een eigen voertuig onder burgers versterkt. Uit een online peiling van Dagblad Suriname blijkt dat 42% van de burgers het openbaar vervoer als slecht ervaart, 40% zelfs als zeer slecht, en slechts 14% als redelijk.

Sinds 2008 is het aantal personenauto’s in Suriname met ruim 63% toegenomen. In 2017 was er in vergelijking met 2008 meer dan 63% meer personenauto’s in het land.

Het totaal aantal voertuigen is gegroeid met 43%, van 162.999 naar 233.513.

Helaas is het wegennet in Suriname niet evenredig meegegroeid met het aantal voertuigen. In 2017 telde het land nog steeds 4.168 kilometer aan wegen.

Van deze wegen is iets minder dan de helft geasfalteerd, terwijl de rest bestaat uit bestrating met tegels, zandschelpen of lateriet.

Met name in Paramaribo, Wanica en op de grens van Paramaribo en Commewijne wordt het verkeer al enkele jaren steeds drukker en moeilijker hanteerbaar.

Vanwege de toename van het aantal weggebruikers neemt ook het aantal verkeersopstoppingen toe.

Pompstations

Er zijn naar schatting 233.000 rij- en voertuigen die benzine nodig hebben. Vanwege de toename van het aantal voertuigen is ook het aantal pompstations toegenomen.

Deze pompstations hebben tussen de 2 en 4 pompunits. Voor zover bekend heeft een pompstation met 4 pompunits 16 nozzles, waarmee ze 8 voertuigen tegelijkertijd kunnen bedienen.

Er wordt geschat dat een pompstation op basis van 24 uur per dag ongeveer 800 voertuigen kan afhandelen. Dit is mogelijk dankzij de capaciteit van de pompunits. Dit betekent dat het grootste pompstation in Suriname in staat is om een groot aantal voertuigen te bedienen. Dit lijkt misschien veel, maar voor een land als Suriname is het beheersbaar doordat er ook veel andere pompstations zijn.

Het grootste pompstation ter wereld bevindt zich echter in de Verenigde Staten.

Het grootste benzinestation ter wereld

Het grootste benzinestation ter wereld bevindt zich in Tennessee en behoort toe aan de Buc-ee’s keten. Het station beslaat een oppervlakte van 74.000 vierkante voet en heeft 120 benzinepompen.

Het station beschikt ook over een groot winkelcentrum, een barbecuerestaurant, ruime badkamers en een grote rustruimte.

Buc-ee’s begon in Texas in 1982 en staat bekend om zijn uitstekende klantenservice.

In de Verenigde Staten waren er eind 2020 ongeveer 285 miljoen geregistreerde voertuigen op een bevolking van 331 miljoen.

error: Kopiëren mag niet!