Vechtsporten zouden verboden moeten worden

Vechtsporten zouden verboden moeten worden. We hebben het hier niet over een gezonde sport. In een soort kooi, een arena, staan twee vechters elkaar naar het leven. 

Veelal zijn ze compleet getatoeëerd, zien er vervaarlijk en niet vriendelijk uit en gedragen ze zich hyperactief – springend en dansend door de kooi –  alvorens het gevecht begint. Ze hebben er zin in. Zin om elkaar binnen een paar minuten elkaar verrot te slaan en te trappen. Met een beetje geluk halen ze de drie rondes. Afgrijselijk is het om te zien hoe de ene gladiator met zijn vuisten in beukt op het hoofd van zijn op de grond liggende opponent. Angstig tracht de op de grond liggende gladiator zijn hoofd met de handen te beschermen tegen de stoten op het hoofd. Dat kan niet gezond zijn, toch?!

Ook een bekende lokale Surinaamse sporter is actief in de vechtarena en is ook wel eens tegen de grond getrapt of geslagen.

In de Verenigde Staten en elders in de wereld worden wetenschappelijke hersenonderzoeken verricht onder deelnemers en oud-deelnemers aan bepaalde balsporten, zoals American football, rugby en voetbal. Met name naar de gevolgen van hoofd-hoofd botsingen, het koppen van een bal. Die onderzoeken vinden niet voor niets plaats, er zijn immers ex-sporters die kampen met ernstige hersenbeschadigingen en -aandoeningen als gevolg van de sport die zij hebben beoefend.

En toch worden veel vechtsport-evenementen gehouden die zelfs live door televisiezenders wereldwijd worden uitgezonden. Ook afgelopen zaterdagavond was het weer raak met een UFC-evenement in de bekende O2-zaal in Londen. Kijkers kunnen steeds weer getuige zijn van hoe vechters gehavend de ring verlaten. En vaak lachen ze ook nog en worden winnende opponenten omhelst en gefeliciteerd. 

Kunnen mensen dit gedrag normaal vinden? Dat mannen, maar ook vrouwen, het leuk vinden om zo’n ring te betreden om zich vervolgens ‘half dood’ te laten trappen en slaan door een tegenstander, die het kennelijk leuk vind om onder andere met de vuisten in te beuken op de hersenen van de opponent? 

En wie zijn die vele, vele duizenden mensen die kennelijk van zo’n zogenaamde sport kunnen genieten en vele dollars neertellen om ooggetuigen te zijn van kleine gevechten ‘op leven en dood’ in een ring/arena, een kooi? Zijn die mensen normaal?

Wie via Google zoekt naar foto’s van gewonde MMA-vechtsporters (Mix Martial Arts) zal vaak  deze waarschuwende tekst tegenkomen: “Deze afbeelding kan expliciete content bevatten”, de foto wordt dus niet afgebeeld. Dit behoeft geen nadere uitleg.

Over een aantal jaren telt de wereld mogelijk een flink aantal oud-vechtsporters met een hersenbeschadiging of -aandoening, omdat hun hersenen tijdens hun carrières veel te verduren hebben gekregen. Is dat een kwestie van ‘eigen schuld, dikke bult’? Of, wordt het geen tijd om vechtsporters tegen zichzelf in bescherming te nemen en vechtsporten te verbieden? 

Viktor Aardenburg

error: Kopiëren mag niet!