Een vorig jaar gepubliceerd rapport deed alarmbellen rinkelen over de demografische transitie in Saoedi-Arabië die zich in de vroege stadia van verschuiving naar een oudere bevolking bevindt, en overwoog de implicaties daarvan zowel sociaal als economisch.
Momenteel gaat Saoedi-Arabië er prat op dat 63 procent van de bevolking jonger is dan 30 jaar. Over tien jaar zal de verschuiving echter merkbaar zijn en zal het percentage van degenen boven de 40, 50 en 60 jaar (pensioenleeftijd) hoog zijn. De jonge bevolking is een aanwinst voor Saoedi-Arabië en vertegenwoordigt de motor voor productiviteit en economische groei. Dat betekent echter niet dat degenen die zich in de oudere leeftijdscategorieën bevinden geen belangrijke onderdelen van de beroepsbevolking zijn, die expertise en kennis bieden. Dus terwijl we moeten profiteren van de jonge, levendige bevolking, moeten we ook gebruik maken van de wijze bevolking van middelbare leeftijd en de oudere, inclusief gepensioneerde, bevolking om een diverse, inclusieve beroepsbevolking en gemeenschap te hebben die samenwerken en voorzien in de behoeften van iedereen voor de ontwikkeling van het land.
Het rapport van managementadviesbureau Strategic Gears onderzocht de veranderende demografische dynamiek in Saoedi-Arabië en de ervaringen van andere G20-landen. Het benadrukte de potentiële langetermijnimpact die een vergrijzende bevolking kan hebben op landen en op beleidskwesties in de context van Saoedi-Arabië, met name op de economie, de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en sociale zorg, huisvesting en infrastructuur, en de samenleving.
Wereldwijd zien we een toename van zowel de totale bevolking als het percentage ouderen, in sommige landen meer dan in andere. Saoedi-Arabië vergrijst tot nu toe veel langzamer dan veel andere landen, maar het Koninkrijk behoort tot de G20-landen met de hoogste daling van het vruchtbaarheidscijfer, wat een krimpende jonge bevolking betekent. Bovendien is de levensverwachting in Saoedi-Arabië sinds de jaren zestig bijna verdubbeld, van 46 jaar naar 75 jaar, en zal naar verwachting in 2050 83 jaar bedragen.
In de afgelopen decennia hebben de sociale en economische ontwikkelingen van Saoedi-Arabië, evenals de vooruitgang op het gebied van volksgezondheid en geneeskunde, bijgedragen aan deze toename van de levensverwachting. Wat de daling van het vruchtbaarheidscijfer betreft, hebben factoren zoals hogere opleidingsniveaus, vooral onder vrouwen, de toename van de participatie van vrouwen in de beroepsbevolking en hogere kosten van levensonderhoud allemaal bijgedragen tot veranderingen in prioriteiten en sociale normen, zoals latere huwelijken en kinderen krijgen en kleinere gezinnen.
Voor Saoedi-Arabië adviseerde het rapport dat beleidsmakers nu de nodige maatregelen moeten nemen om tegemoet te komen aan een oudere bevolking en om de potentiële sociale en economische impact te verzachten. Terwijl de 65-plussers in Saoedi-Arabië tegenwoordig het laagste percentage van de bevolking vormen (3,6 procent) in vergelijking met andere G20-landen, wordt geschat dat ze tegen 2050 ongeveer 20 procent van de bevolking zullen uitmaken. Dit wordt duidelijk als we kijken naar de grootste leeftijdsgroep, volgens de volkstelling van 2022, namelijk de leeftijdsgroep van 25 tot 54 jaar, die 52,75 procent van de bevolking uitmaken.
Visie 2030 heeft tot doel gesteld om de levensverwachting tegen 2030 te verlengen tot 80 jaar en heeft de strategieën en activiteiten geschetst die het Koninkrijk zullen sturen om deze doelstelling te realiseren, waarbij de nadruk ligt op de kwaliteit van leven, inclusief een gezonder leven en een gezondere levensstijl. Om het vruchtbaarheidscijfer aan te pakken, heeft Saudi-Arabië programma’s gelanceerd om het toenemende aantal werkende moeders te helpen hun werk en privéleven te combineren door middel van kinderopvang, kinderdagverblijven en betaald zwangerschapsverlof.
Het belangrijkste is om de potentiële langetermijneffecten van een vergrijzende bevolking te beseffen. Het rapport benadrukte dat het groeiende aantal ouderen een directe impact zal hebben op het menselijk kapitaal, omdat er minder werknemers zullen zijn en de groei van de beroepsbevolking zal vertragen. Dit is een probleem waar Europese landen al mee worstelen en proberen te compenseren met migratie.
Een afname van de beroepsbevolking zal de potentiële groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking onder druk zetten. Ondertussen, als de pensioenleeftijd constant blijft en de levensverwachting stijgt, zullen meer mensen een pensioenuitkering aanvragen, wat zal leiden tot hogere overheidsuitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg.
De groei van de oudere bevolking kan echter ook nieuwe markten en mogelijkheden voor ondernemerschap openen om te voorzien in onvervulde behoeften, met name in de medische technologiesector, en om te voorzien in de vraag naar vervoer, huisvesting en amusement. Het huidige niveau van gezondheidszorg voor ouderen, evenals de toegankelijkheid van diensten, huisvesting, sociale activiteiten en sport, en de beschikbaarheid van ouderenvriendelijke gemeenschappen die betaalbaar zijn voor gepensioneerden, laten veel te wensen over.
Wat de arbeidsmarkt betreft, benadrukte het rapport initiatieven die door sommige G20-landen worden genomen om het beleid voor de 60-plussers aan te passen en aan te passen, waaronder flexibele pensionering en werkgelegenheid met pensioenpremies. Helaas vinden veel Saoedi’s hun leven na hun pensionering leeg, of ze nu thuis zijn – met hun volwassen kinderen die zijn verhuisd of helemaal zijn verhuisd – of sociaal, met niets anders te doen dan door winkelcentra lopen of een praatje maken in cafés, ook al kunnen en willen ze nog steeds werken, vrijwilligerswerk doen en actief zijn. Er zijn geen sociale clubs met nominale contributie voor gezinsleden van alle leeftijden die passende activiteiten en diensten aanbieden. De sedentaire levensstijl en het ongezonde dieet van veel volwassenen in Saoedi-Arabië moeten ook worden aangepakt om chronische ziekten of handicaps te voorkomen.
De senior leden van de samenleving zijn onze ouders en grootouders. Het zijn waardevolle, geëerde burgers die hun land hebben gediend en verdienen waardige, respectvolle, veilige levensomstandigheden en een zorgzame omgeving. Naast welzijnsregelingen en sociale beschermingsprogramma’s om armoede te bestrijden, ongelijkheid te verminderen en ouderen aan te moedigen sociaal betrokken te zijn, zouden er meer initiatieven en programma’s moeten komen die gericht zijn op het bieden van een systeem van informele zorg, zoals thuishulpvoorzieningen, thuisverpleging, huishoudelijke ondersteuning, seniorenclubs, buurtondersteuningsprogramma’s en mobiele klinieken en voedingsadvies.
- Maha Akeel is een Saoedische expert op het gebied van communicatie, sociale ontwikkeling en internationale betrekkingen. Ze is lid van de Senior Women Talent Pipeline van de VN. Twitter: @MahaAkeel1