Edwards (NDP) laat ernstig waarschuwend geluid horen tegen uitgifte goudconcessies in Kabalebo gebied

Het Assembleelid Iona Edwards (NDP) heeft donderdag in de Nationale Assemblee een ernstig waarschuwend geluid laten horen tegen mogelijke uitgifte van goudconcessies en tegen mogelijke uitgifte van gronden aan Mennonieten in het Kabalebo gebied, in het westen van Suriname. 

Edwards die zelf uit het gebied komt, laat weten dat de bewoners van het gebied, merendeels inheemsen zijn dit niet zullen accepteren. Ze waarschuwt tegen herhaling van de gebeurtenissen te Pikin Saron. Het grondenrechtenvraagstuk is nog niet opgelost en er worden intentieverklaringen getekend tussen leiders van het traditioneel gezag en ondernemers om aan goudwinning te doen in het gebied. 

Edwards doet een dringend beroep op de regering om geen goudconcessies uit te geven in het Kabalebo-gebied. Het gaat om een gebied van ongerepte natuur en schoonheid. Ze eist van de regering een overzicht van alle aanvragen en al uitgegeven concessies in het gebied. Informatie zou haar hebben bereikt dat uit één gezin, vader, moeder en dochter elk een concessie hebben aangevraagd en mogelijk dat ook hebben gekregen. “Spelen jullie je politieke spelletjes, maar kom geen uitverkoop houden van onze natuurlijke rijkdommen. Er vloeit al weinig terug naar de gebieden”, aldus de parlementariër. 

Edwards wilde ook weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de kwestie van de Mennonieten. President Santokhi heeft recentelijk in het parlement gesproken over een pilotproject in het gebied met de komst van 50 Mennonieten gezinnen. Ze wil weten om welke locatie in het gebied het gaat en of de regering van plan is grond uit te geven in het Kabalebo gebied. “Of heeft ze dat reeds gedaan?’, luidde de vraag van het Assembleelid.

SS

error: Kopiëren mag niet!