De Molen, Surinames grootste importeur van graan (tarwe), dat het verwerkt tot meel, meldt nu dat de internationale prijzen met 18-20% zijn gestegen. Dit zal een effect hebben op de lokale meelprijzen. Dit betekent dat alle producten die vervaardigd worden van meel zullen stijgen, voornamelijk de broodprijzen. De Molen ontvangt geen subsidie van de overheid. Ze importeert 25 tot 30 duizend ton per jaar en 75% daarvan wordt afgenomen door de broodbakkerijen.
Rusland – Oekraïne
Een oorlog die ver van ons land wordt gevoerd, heeft invloed op ons dagelijks leven. Door de oorlog zijn alle grondstofprijzen gestegen. Deze stijgingen hebben wij gemerkt bij de aanschaf van onze dagelijkse producten, voornamelijk onze eerste levensbehoeften.
Dit heeft een dubbele invloed, aangezien we ook te maken hebben met een economische crisis en dan ook nog een grondstoffenoorlog.
In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne had men door tussenkomst van de Verenigde Naties en Turkije een afspraak, dat Oekraïne haar graan kon exporteren via de Zwarte Zee. De graanproducten werden dan getransporteerd naar Turkije en van daaruit verder gedistribueerd naar de rest van de wereld.
Nu heeft Rusland afgelopen week besloten, dat zij de gemaakte afspraak niet zal verlengen en ziet zij ieder schip vanuit Oekraïne en naar Oekraïne als een oorlogsgevaar.
Door deze blokkade zal er een tekort ontstaan en zullen de prijzen van graan stijgen. Na de bekendmaking steeg de prijs met 3% op de internationale markt.
Oekraïne is het op drie na grootste graanproducerende land.
De wereldorde is van mening, dat de blokkade via de Zwarte Zee nadelig zal zijn voor arme landen, voornamelijk voor Afrika. Rusland is echter van mening dat het graan uit Oekraïne de arme landen niet heeft bereikt. 40% is naar de rijke landen gegaan en slechts 3,2% naar de arme landen.
China, Spanje, Turkije, Italië en Nederland hebben het meeste voordeel gehad.
Boycot SWIFT-bankbetalingssysteem opheffen
Rusland eist dat de boycot van het SWIFT-bankbetalingsysteem wordt opgeheven en aangepast.
Rusland is bereid om arme landen direct van graan te voorzien, aangezien zij de grootste graanproducent zijn. Ze kunnen het verschil van 1 miljoen ton uit Oekraïne opvangen, aangezien ze hun graanproductie drastisch hebben uitgebreid. Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke graanleveranciers voor de wereld en voorzien deze voor ongeveer 30%.
De Surinaamse regering zal meer onder druk komen te staan als de prijs van volksproduct brood stijgt. Het is niet duidelijk of de regering het lef heeft om rechtstreeks zaken te doen met Rusland op het gebied van graan (tarwe) en olie, vanwege de internationale boycot tegen Rusland. Veel landen maken gebruik van de voordelen die Rusland hen biedt op het gebied van grondstoffen. Arme landen, zoals ons land, kunnen zich de hoge prijs van olie en tarwe niet veroorloven. Hoewel de regering onder druk staat van de VS, biedt dit land geen grondstoffen aan ons land.
De regering zal moeten kiezen tussen het voordeel voor haar volk en het meegaan met de eisen van landen die niet steunen. Dit heeft al geleid tot onvrede en kan een punt van ‘point of no return’ bereiken.