Geopolitieke verschuivingen helpen de banden tussen Rusland en de GCC te bevorderen

Door:Dr. MOHAMMED AL-SULAMI

De Russische hoofdstad Moskou was vorige week gastheer van de zesde strategische dialoogbijeenkomst van de Samenwerkingsraad Rusland-Golf. De bijeenkomst onthulde de wens van beide partijen om vooruitgang te boeken op alle punten en op alle niveaus sterke, diepgewortelde banden te smeden.
De bijeenkomst toonde ook aan dat de twee partijen beter dan ooit voorbereid zijn om een strategisch partnerschap op lange termijn op te bouwen. Dit bleek uit de wederzijdse overeenstemming over een aantal kwesties, waaronder de drie eilanden van de Emiraten die momenteel door Iran worden bezet, evenals de convergentie over regionale kwesties zoals de Palestijnse kwestie en de geschillen in Syrië, Libië, Libanon en Jemen – om nog maar te zwijgen van de veiligheid van de Golf, het waarborgen van de vrijheid van maritieme navigatie, handelsstromen en veiligheid van oliesites.

Bovendien benadrukte de slotverklaring van de bijeenkomst de samenwerkingsgebieden waarop beide partijen vooruitgang hopen te boeken, waaronder politieke en economische samenwerking en samenwerking bij het aanpakken van milieu- en klimaatveranderingsgerelateerde kwesties. Dit komt bovenop de inspanningen om het geschil over Oekraïne op te lossen, de voortzetting van het Black Sea Grain Initiative te waarborgen en andere problemen van wederzijds belang aan te pakken.

Je zou kunnen zeggen dat deze inzichten kwam tot stand binnen het kader van gedeelde motieven en convergerende standpunten. Rusland van zijn kant besteedt vandaag bijzondere aandacht aan het versterken van zijn partnerschap met de Golfstaten, gezien de strategische en veiligheidseisen die het Russische buitenlandse beleid sturen. Het lijdt geen twijfel dat Saudi-Arabië en enkele andere Golfstaten een belangrijke diplomatieke rol hebben gespeeld die het vertrouwen van Rusland heeft gewonnen. Dit zou op zijn beurt de Golfstaten kunnen helpen bij het spelen van bemiddelende rollen om politieke resoluties vooruit te helpen, en zo voort te bouwen op het succes van eerdere inspanningen van Riyadh en Abu Dhabi, die hebben geleid tot resultaten zoals de gevangenenruilovereenkomst tussen de VS en Rusland, evenals inspanningen om sommige aspecten van de humanitaire crises in de regio te verzachten.
De Golfstaten delen ook het belang van Rusland bij het uitbreiden van partnerschappen en het versterken van hun wederzijdse belangen in het licht van verschillende factoren. Dit heeft ertoe geleid dat Rusland een belangrijke speler in het Midden-Oosten is geworden, waartoe regionale machten, waaronder de Golfstaten, zich nu wenden.
Bovendien hebben de Golfstaten, geleid door Saoedi-Arabië, een buitenlands beleid gevoerd dat is gebaseerd op diversifiërende partnerschappen met de leidende wereldmachten, gebruikmakend van de verschuivingen in de wereldorde om zichzelf te herpositioneren en de reikwijdte van hun strategische onafhankelijkheid uit te breiden.
Evenzo de evenwichtige aanpak van Moskou preekdent van de meational
Voor toekomstige versie en verder
regionale kwesties heeft een positieve rol gespeeld bij het aanmoedigen van de Golfstaten om de banden met Rusland aan te halen, dat erin is geslaagd zichzelf te profileren als een betrouwbare partner voor de landen in de regio. De voordelen van deze positieve relatie blijken duidelijk uit de evenwichtige positie van de Golfstaten ten aanzien van de oorlog in Oekraïne, evenals uit de coördinatie op hoog niveau met Rusland binnen het OPEC-blok.

Er kan ook vol vertrouwen worden beweerd dat de geopolitieke ontwikkelingen in de Golfstaten in de afgelopen jaren een geschikt diplomatiek klimaat hebben gecreëerd om de betrekkingen tussen Rusland en de GCC te stimuleren. Als onderdeel van haar nieuwe buitenlands beleid. Saoedi-Arabië heeft ook de deur geopend voor China om een belangrijke rol in de regio te spelen. In het licht van de concurrentie met de VS is de strategische aanwezigheid van China in de regio een voorbeeld voor Rusland om te volgen wat betreft het verder verdiepen van een geloofwaardig partnerschap met de Golfstaten.

Het heersende klimaat van openheid na de door Peking bemiddelde Saudi-Iran-rapportovereenkomst heeft de voorwaarden geschapen voor een effectievere Russische rol, vrij van de beperkingen die ooit aan Moskou werden opgelegd vanwege eerdere meningsverschillen tussen Iran en de Golf. De visie van kroonprins Mohammed bin Salman voor het nieuwe Midden-Oosten biedt wereldmachten de kans om economische en politieke partners te zijn bij het vormgeven van de toekomst van de regio en het helpen bij de transitie
van de huidige staat van chaos en onenigheid naar een model van stabiliteit en ontwikkeling.
Concluderend kan worden gesteld dat sinds het bijeenroepen van de eerste Russisch-GCC-bijeenkomst voor strategische dialoog in 2011, de omstandigheden nog nooit zo geschikt zijn geweest als nu voor het vaststellen van de agenda voor wederzijdse samenwerking. Dit gebeurt ondanks de uitdagingen die de bilaterale betrekkingen de afgelopen jaren hebben belemmerd.
Het lijkt erop dat de huidige geopolitieke verschuivingen op regionaal en mondiaal niveau deze relatie naar nieuwe hoogten zullen tillen en naar een dieper, voor beide partijen voordeliger stadium zullen brengen dan voorheen, waardoor beide partijen in staat worden gesteld hun gedeelde strategische belangen te verwezenlijken.
Deze vooruitgang in betrekkingen vindt plaats nu Rusland wordt erkend als een wereldmacht met aanzienlijk gewicht, invloed en aanwezigheid in het Midden-Oosten en elders, samen met toenemende erkenning van de nieuwe positie van de Golfstaten als een belangrijke speler op het regionale en mondiale toneel. Dit komt bovenop de kwantumsprongen die de Golfstaten, met name Saoedi-Arabië, hebben gemaakt in het kader van Vision 2030, een echt baanbrekend, baanbrekend en ambitieus project voor het nieuwe Midden-Oosten. Dit vormt op zijn beurt een essentiële basis voor het uitbreiden van partnerschappen met de wereldmachten, waaronder Rusland, weg van polarisatie en geschillen.

error: Kopiëren mag niet!