Rente TD-veilingen schiet boven de 60 procent

Na geruime tijd wekelijks steeds een lichte stijging te hebben vertoond, is de rente van de termijndeposito’s veilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) deze week flink omhoog geschoten naar boven de 60 procent. De rente van de 3-maandse TD’s is deze week met niet meer dan 11,7 procentpunt gestegen naar 61,1 procent. 

De 1-maandse TD’s stijgen met 6,6 procentpunt naar 57 procent, terwijl de TD’s met een looptijd van 1 week met 6,8 procentpunt is gestegen naar 47 procent. De rente die deze week uit de TD-veilingen zijn komen rollen, zijn ver boven de inflatieverwachting van rond de 36 procent die het IMF en de CBvS voor dit jaar hebben berekend.

Het geveild bedrag (OMO-volume) deze week is vastgesteld op SRD 1 miljard. Uiteindelijk hebben de deelnemende banken aan de TD-veiling voor in totaal slechts SRD 422 miljoen aangeboden en toegewezen gekregen.

Het toegewezen bedrag bij de 1-weekse TD’s is SRD 129 miljoen en de toegewezen rente is uitgekomen op 47,6 procent. Aan 1-maandse TD’s is een totaal bedrag van SRD 172 miljoen toegewezen tegen een rente van  57,4 procent.

De 3-maandse TD’s leverden een bedrag op van SRD 121,5 miljoen, en de gemiddelde rente is hier uitgekomen op 61,1 procent.  

Reden onduidelijk

De reden voor de plotse stijging deze week van de TD-rente is onduidelijk, evenzo de wijze waarop de deelnemende banken hun biedrente bij de veilingen bepalen. Blijkens de veilingresultaten die de CBvS wekelijks na de veilingen publiceert, liggen de maximale biedrentes van de banken tussen de 52 procent en 70 procent. Uiteindelijk komen de gemiddelde toegewezen rentes bij de veilingen wat lager te liggen. De biedrentes geven wel aan hoe de banken hun kortlopende TD-beleggingen inclusief hun winsten daarop, willen indekken tegen inflatieontwikkelingen. 

De TD-veilingen van de CBvS zijn onderdeel van de Open Markt Operaties (OMO’s) om de SRD geldhoeveelheden in omloop op een bepaald niveau te houden, om zodoende de inflatie te kunnen beheersen. Door middel van de TD-veilingen en de uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC’s) worden geldhoeveelheden gedurende een korte periode “afgeroomd” en “vastgebonden”, waardoor het geen vraag kan uitoefenen (op valuta) in de economie. Na het verstrijken van de looptijd waartegen de TD’s en de CBC’s zijn uitgegeven, ontvangen respectievelijk de beleggende banken en het beleggend publiek hun geld terug met rente. Op deze manier is de afgelopen ruim twee jaar, sedert de TD-veilingen zijn geïntroduceerd, meer dan SRD 3,1 miljard aan renteopbrengsten aan de banken uitbetaald.

Kritiek

De kritieken op de OMO’s/TD-veilingen vinden voor een belangrijk deel hier zijn voedingsbodem. De aan de TD-veiling deelnemende banken hebben flink verdiend en verdienen nog steeds flink van de TD-veilingen. Aan de andere kant blijft de inflatie aanhouden en is er nog geen prijsstabiliteit bereikt. Tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten Suriname (VES) eerder deze week, heeft de politieke partij PALU flink uitgehaald naar de OMO’s/TD-veilingen. Het volk wordt volgens PALU’s vertegenwoordiger Henk Ramnandanlal op criminele wijze benadeeld met de miljarden die aan de algemene banken aan rente worden uitbetaald. 

VHP-fractieleider Asis Gajadien heeft donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee gezegd dat het volk wordt bestolen onder toeziend ook van de monetaire autoriteiten. De monetaire autoriteiten, de governor van de Centrale Bank en de minister van Financien hebben in de voorbije periode blijk gegeven niets te willen horen over stopzetting van de OMO’s/TD-veilingen. Evenals het IMF zien zij de OMO’/TD-veilingen gelet op de omstandigheden in Suriname, als het monetair instrument bij uitstek om overtollige geldhoeveelheden uit roulatie te halen. “OMO’s gaan niet stoppen. Wat moet gebeuren is dat de rentetransmissie beter moet gaan werken naar de banken toe”, klonken de duidelijk woorden van Financiën-minister Stanley Raghoebarsing de afgelopen week tijdens het economisch debat van de VES.

SS

error: Kopiëren mag niet!