PALU’s Henk Ramnandalal: “Met beter beleid vorige- en huidige regering kon verarming volk vermeden worden”

Met een beter beleid van de vorige regering, maar ook van de huidige, had de verarming van de samenleving vermeden kunnen worden. Henk Ramnandanlal van de politieke partij PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) zei maandagavond tijden het economisch debat van de Vereniging van Economisten (VES) dat tijdens de vorige regering ook vanwege friends and family beleid ruim SRD 5 miljard aan belastingen minder is geïnd. Tegen de koers van toen komt dit neer op een bedrag van circa USD 800 miljoen. Met deze niet geïnde belastinginkomsten waren volgens Ramnandanlal tijdens de vorige regering de leningen en monetaire financiering alsook de daaropvolgende devaluatie niet nodig.

Ook onder de huidige regering had het beleid beter gemoeten. De vertegenwoordiger van PALU noemt onder andere de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank, waarbij tot nu toe meer dan SRD 3 miljard aan rente aan de banken en verzekeringsmaatschappijen is uitbetaald. Dit geld is extra in de samenleving terechtgekomen, zonder dat daar tegenover USD tegenover staat. Omgerekend tegen de geldende koers komt dit neer op een bedrag van USD 120 miljoen. 

Opbouw monetaire reserves

Ramnandanlal bekritiseert de regering voor het feit, dat ze haar USD inkomsten aan de Centrale Bank verkoopt. De grote hoeveelheden SRD’s die het daarvoor krijgt, komen in roulatie terecht in de samenleving. Daartegenover worden de verkochte USD toegevoegd aan de monetaire reserves van de Centrale Bank, waar niets tot weinig mee wordt gedaan. Met de grote hoeveelheden aan SRD’s die in roulatie komen wordt het volk verarmd als gevolg van de daaruit voortvloeiende devaluatie. Ramnandanlal noemt dit een onzinnig beleid “dat op een criminele wijze instabiliteit creëert, waarbij het volk verarmt terwijl een kleine groep rijker wordt”.

Het geld had volgens de PALU-vertegenwooridger gebruikt kunnen worden om in de productie te investeren  en of de lening van Oppenheimer geheel of gedeeltelijk af te lossen. Hiermee zou Suriname haar geloofwaardigheid in de wereld kunnen behouden. De PALU stelt voor, dat er financieel-economische maatregelen worden genomen op basis van eigen bestaande opties en mogelijkheden. Niet alleen de inning van belasting kan effectiever, maar er dienen ook valuta in de samenleving te worden gebracht door de verkoop van een deel van de valuta inkomsten van de overheid bij de particuliere banken in te wisselen. De OMO’s dienen stopgezet te worden. Voorgesteld wordt om de circa USD 2 miljard die Surinaamse spaarders bij de banken hebben staan te doen investeren in de Surinaamse economie. 

Eigen bestaande opties 

De spaarders zouden uitgenodigd kunnen worden om ze daarvoor te interesseren. Het effect hiervan zal zijn, dat er een proces zou worden opgestart waarbij met geld er meer geld gemaakt kan worden. Het vertrouwen in het regeerbeleid wordt hiermee hersteld, het volk krijgt meer mogelijkheden om te investeren en inkomsten te genereren. Hierdoor ontstaat er meer werkgelegenheid en op termijn komen deviezen het land binnenstromen vanwege de verhoogde productieexporten. Er komt ontwikkeling op gang gebaseerd op eigen Surinamers en op eigen kracht. Met de versterking van Surinaamse ondernemers in de toerisme, dienstverlening en in de landbouw zou er geen sprake zijn geweest van verarming van het volk. En mocht toch de gang naar het IMF voor ondersteuning worden ingezet, dan zou er in elk geval niet zo een hard hervormingprogrogramma uit komen, aldus Henk Ramnandanlal van de PALU.  

SS

error: Kopiëren mag niet!