Vanuit ingekomen klachten van buurtbewoners van Garnizoenspad met betrekking tot geluidsoverlast hebben leden van de Dienst ‘s Lands Bosbeheer, afdeling Natuurbeheer, woensdag een terrein in de omgeving van die straat bezocht ter controle.
Na controle bleek het te gaan om de internationaal beschermde diersoorten Lery Ara en Golden Tamarin (gouden leeuwaapjes). Deze diersoorten komen alleen in Brazilië voor en zijn ook internationaal bedreigde diersoorten.
Op het bezochte terrein zijn de dieren in beslag genomen. De dieren zijn afkomstig uit smokkel vanuit Brazilië via Guyana naar Suriname. Uit ondezoek zou zijn gebleken dat in de omgeving een dierenexporteur bij deze zaak betrokken zou zijn. LBB vermeldt verder niet wie de dieren in eigendom had, wat die ermee van plan was en of er aanhoudingen zijn verricht. De dieren worden waarschijnlijk terug gebracht naar Brazilië.
De dienst ’ s Lands Bosbeheer attendeert erop dat invoer en uitvoer van in het wild levende dieren en planten, zo ook delen ervan en/of producten vervaardigd uit delen ervan vergunningplichtig is
(Suriname Forest Service). Invoer en uitvoer van in het wild levende dieren en planten, zo ook delen ervan en/of producten vervaardigd uit delen ervan die onder the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) vallen, zijn eveneens vergunningplichtig.
Het is verboden wildlife te importeren en/of te exporteren zonder een schriftelijke vergunning van de Dienst ’s Lands Bosbeheer.
Gouden leeuwaapje
Het gouden leeuwaapje komt enkel voor in het ernstig versnipperde Atlantische regenwoud in het zuidoosten van Brazilië. Het aapje is sinds de jaren zstig onderwerp van een intensieve beschermingscampagne, geleid door het Smithsonian Institution. Dit heeft geleid tot een wereldwijd fokprogramma in dierentuinen en een succesvol herintroductieproject. Eens bijna uitgestorven leven nu weer meer dan duizend gouden leeuwaapjes in het wild.
Lery ara
De lery ara (Lears ara) is endemisch in Brazilië. Lange tijd was er weinig bekend over het leefgebied van deze vogel. Na de ontdekking van deze soort in 1856 is de vogel herontdekt in het wild in Bahia, Brazilië, in 1978 door een ornitholoog.
De populatie van deze ara-soort bedroeg in 1994 nog maar zo’n 140 exemplaren. Na een grote reddingsactie voor behoud van de soort telde de populatie in 2007 zo’n 750 exemplaren. De sterke afname van de papegaaiachtigen was met name te wijten aan de afname van het leefgebied. De vogels zijn sterk afhankelijk van de Licuripalm. Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw bedroeg het aantal volwassen Licuripalmen nog maar 1,6% van het totaal aantal palmen in de jaren ervoor.
PK