Hoe staat het met de arbeidsveiligheid in Suriname?

Het komt nogal eens voor dat arbeiders binnen bedrijven, zoals tankstations, autowasserijen, uitdeuk-en spuitinrichten, niet voldoen aan de vastgestelde veiligheidsvoorschriften zoals het dragen van mond/neuskapjes, handschoenen en bescherming voor de ogen. Geluid, schadelijke stoffen en verlichting zijn ook veiligheidsvoorschriften die niet altijd worden nageleefd.  

Elk werk brengt risico’s met zich mee, vooral werkzaamheden in sectoren waarbij men dagelijks bezig is met het opereren van machines, gebruik maken van schadelijke stoffen en zwaar materieel. Arbeidsveiligheid en het voorkomen van arbeidsongevallen op de werkvloer is een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers en werknemers. 

Maar hoe zit het met de algemene arbeidsveiligheid in Suriname ? 

Als er wordt gesproken over arbeidsveiligheid, wordt de aandacht gelegd op alle bedrijfsmatige activiteiten die risico opleveren voor letsel aan personen of schade aan voorwerpen. Het draait om zowel het beschermen van de bedrijfsbelangen (continuïteit van organisatie en processen) als om de belangen van het personeel (vitaliteit, gezondheid en inzetbaarheid).

Arbeidswetgeving in Suriname

De arbeidswetgeving in Suriname bestaat sinds 1947. Sindsdien is de Dienst der Arbeidsinspectie, wat nu het Directoraat Arbeidsinspectie is, belast met het toezicht op de uitvoering van de arbeidswetten. Wetten zoals de Veiligheidswet, de Ongevallenregeling, de Arbeidswet, de voormalige Arbeidstijdenverordening en de Vakantiewet zijn enkele belangrijke wetten als er gekeken wordt naar arbeidsveiligheid. De Arbeidsinspectie heeft ook taken en bevoegdheden in andere wetten zoals de Werknemersregistratiewet, het Bestrijdingsmiddelenbesluit en de nieuwe sociale wetten. Het directoraat draagt de zorg voor de toezicht, naleving en de handhaving op de Veiligheidswet, waarbij negen veiligheidsvoorschriften worden nageleefd ten aanzien van het beperken en voorkomen van ongevallen binnen ondernemingen. 

Toezicht 

De minister van Arbeid. Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Steven Mac Andew, geeft aan dat het directoraat meteen op treedt bij overtredingen van onder andere de Veiligheidswet. “Wanneer bij reguliere inspectie mocht blijken dat de veiligheidsvoorschriften niet in acht worden genomen, wordt er op grond van datgene wat men constateert heeft een proces verbaal aangezegd.” De districtscommissaris (dc) stuurt een verzoekschrift naar de Inspecteur-generaal voor advies betreffende veiligheidsvoorschriften in de veiligheid-en hinderwet van de aanvraag voor een vergunning bij de dc betreffende het opzetten van een onderneming. De arbeidsinspecteur gaat vervolgens een inspectie doen op het adres en gaat na of de plek, het gebouw en de omgeving geschikt zijn voor dergelijke activiteiten. 

Er komt een nacontrole om na te gaan of de veiligheidsvoorwaarden inderdaad in acht zijn genomen, gelet op preventie, hygiëne, temperatuur, verlichting en elektrische installatie. Indien goedgekeurd, geeft de dc de Hinderwetvergunning aan de eigenaar van de onderneming. 

Als de veiligheidsinspecteur de reguliere inspectie uitvoert, zal hij letten op het aanwezig zijn van de EHBO kit, ongevallenregister, SOR-verzekering, brandblusapparaten, nooduitgangen, het dragen van de juiste Persoonlijke beschuttingsmiddelen, het gebruik van machine(s) en de gestelde veiligheidsvoorwaarden conform de veiligheidsvoorschriften. 

SD

error: Kopiëren mag niet!