DNA wil transparantie over bouw Corantijnbrug en diepwaterhaven Nickerie

In de Nationale Assemblee is donderdag door leden van zowel de coalitie als de oppositie aan de regering gevraagd meer transparantie aan de dag te leggen met betrekking tot de te bouwen brug over de Corantijnrivier en het diepwaterhaven project te Nieuw Nickerie. Met betrekking tot de bouw van de Corantijnbrug werd te berde gebracht, dat de communicatie over dit groots infrastructureel project tot nu toe via de media loopt, vooral via de Guyanese media. Ondanks herhaalde malen de regering gevraagd te hebben naar informatie, verkeert het parlement nog steeds in het ongewisse met betrekking tot dit project.

Rabin Parmessar (NDP) zegt uit de media vernomen te hebben, dat het contract voor de bouw van de brug in oktober zal worden getekend en dat de bouwkosten circa USD 60 miljoen bedragen. 

“Ondanks herhaaldelijke vragen hierover is aan ons geen helderheid gegeven. Sterker nog, DNA heeft hierover nooit de gevraagde documenten ontvangen. Dit is de zoveelste desavouering van DNA. Wij parlementariërs moeten het doen met informatie uit de Guyanese media. Zo triest is het gesteld’, zo zei Parmessar. 

Lippen stijf 

Het Assembleelid zei, dat hij de details van dit project wil weten. Onder andere noemde hij de technische aspecten, de aanbesteding en de keuze van het ontwerp en de ontwerper. De hoogte van de bouwkosten werpt zowel nationaal als internationaal vraagtekens op. Hij wil ook weten welk deel van de kosten door Suriname gefinancierd zal worden en van waar die middelen zullen komen. Ook over het beheer, onderhoud en controle over de brug wil Parmessar het fijne weten. 

De regering blijft de lippen stijf op elkaar houden als het om verantwoording afleggen aan de Assemblee gaat, maar treedt wel in breedvoerig overleg met Guyana hierover. Hij vindt het ook niet in de haak, dat na kritiek uit de samenleving, binnen enkele dagen de bouwkosten met maar liefst USD 88 miljoen zijn gereduceerd. Hij keurt de werkwijze van de regering af en eist volledige transparantie over dit project en alle andere zaken. Volgens Parmessar moet worden voorkomen dat niet nog meer blunders worden gemaakt die het land internationaal verder te schande zet. 

Diepwaterhavenproject

Ook NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland en Dew Sharman (VHP) vinden dat de regering meer openheid aan de dag moet leggen. Beide parlementariërs snijden het diepwaterhavenproject te Nieuw Nickerie aan. Nadat enkele maanden geleden de aanvang van de bouwwerkzaamheden grootst werden ingeluid, is het plotseling stil geworden rond dit project. Rusland vroeg naar meer informatie over Phoenix Development Company die bij dit havenproject betrokken is. Hij en Dew Sharman willen weten wat de voortgang is van dit project, welke de gemaakte afspraken zijn en wat de inbreng is van Surinaamse bedrijven zoals Staatsolie bij dit project. 

SS

error: Kopiëren mag niet!