Deze rijstsoort vormt 25% van de totale rijstexport van het land
Het Centrum verbood donderdag de export van niet-basmati witte rijst. Het directoraat-generaal Buitenlandse Handel onder het ministerie van Handel van de Unie kondigde in een kennisgeving aan dat het verbod onmiddellijk van kracht zou worden en dat vrijstellingen alleen zouden worden verleend als het laden van niet-basmatirijst op het schip was begonnen voordat de kennisgeving of de vrachtbrief was ingediend en schepen waren al aangemeerd of aangekomen en verankerd in Indiase havens. Deze rijstsoort vormt 25% van de totale rijstexport van het land.
Het ministerie van Voedsel van de Unie zei in een verklaring dat de stap was genomen om te zorgen voor voldoende beschikbaarheid van niet-basmati witte rijst op de binnenlandse markt en om de prijsstijging te beteugelen. Niet-basmatirijst werd geëxporteerd onder de categorie ‘Vrij met uitvoerrechten van 20%’. “De binnenlandse prijzen van rijst vertonen een stijgende lijn. De winkelprijzen zijn in een jaar tijd met 11,5% gestegen en in de afgelopen maand met 3%”, aldus de verklaring.
Vorig jaar werd een exportheffing van 20% op witte rijst zonder basmati opgelegd om de prijs te verlagen en beschikbaarheid op de binnenlandse markt te garanderen. “De export van deze variëteit steeg echter van 33,66 lakh metrische ton (september-maart 2021-22) tot 42,12 LMT (september-maart 2022-23), zelfs na het opleggen van 20% exportrechten,” zei het centrum eraan toevoegend dat in 2023-24 ongeveer 15,54 LMT van deze rijstsoort werd geëxporteerd tegen slechts 11,55 LMT tijdens in 2022-23, een stijging met 35%. “Deze sterke toename van de export kan worden toegeschreven aan hoge internationale prijzen als gevolg van geopolitieke scenario’s, El Nino-gevoelens en extreme klimatologische omstandigheden in andere rijstproducerende landen, enz.”, aldus het ministerie.
Het ministerie voegde eraan toe dat er geen verandering was in het exportbeleid van niet-basmatirijst (par gekookte rijst) en basmatirijst, die het grootste deel van de rijstexport vormt. “Dit zal ervoor zorgen dat de boeren blijven profiteren van lonende prijzen op de internationale markt”, voegde het ministerie eraan toe. Dagen nadat Rusland zich terugtrok uit de Zwarte Zee-graanovereenkomst, met het risico op verdere wereldwijde voedselinflatie, verbood de regering donderdag de export van niet-basmati witte rijst in een poging de stijgende prijzen in toom te houden.
“Het exportbeleid van niet-basmati witte rijst (halfwitte of volwitte rijst, hetzij gepolijst of geglazuurd)… wordt gewijzigd van gratis naar verboden”, zei de DGFT in een kennisgeving. Het Internationaal Monetair Fonds had gewaarschuwd dat het vertrek van Rusland uit een deal die Oekraïense graantransporten via de Zwarte Zee toestaat, de wereldwijde voedselonzekerheid dreigt te vergroten en de voedselprijzen kan opdrijven, vooral in lage-inkomenslanden.
India, een dominante speler in de wereldhandel in rijst, heeft de afgelopen maanden maatregelen genomen om de controle op de handel in bepaalde rijstsoorten te versterken. Het land dwong in september 2022 een exportverbod af op breukrijst.
De overheid zal onder bepaalde voorwaarden toestaan dat zendingen witte rijst worden geëxporteerd, bijvoorbeeld als het laden van de zendingen rijst op het schip was begonnen vóór deze kennisgeving. “Verbod op niet-Basmati rauwe en stoomrijst zal alleen grote gevolgen hebben voor laaggeprijsde dikkorrelige rijst (IR64/Ratna) die veel in ruwe vorm wordt geëxporteerd naar arme landen zoals Afrika. Dezelfde variëteit wordt door de overheid aangekocht voor PDS (openbaar distributiesysteem), “zei Suraj Agarwal, CEO van Rice Villa, een rijstmerk. “Aangezien er gratis export in voorgekookte vorm is voor elke niet-basmatirijst, zal dit geen invloed hebben op de totale export van niet-basmatirijst uit India,” voegde Agarwal eraan toe. April-juni van het huidige boekjaar tegen 1,15 ton geëxporteerd in dezelfde periode vorig jaar. De export van alle niet-basmati rijstvariëteiten bedroeg in dezelfde periode 4,5 ton vergeleken met 4,3 ton vorig jaar.
Dit ondanks een exportheffing van 20% die sinds september 2022 van kracht is.
Hoewel de exportbeperking de binnenlandse rijstprijzen kan helpen controleren, kan het de rijstexport van India aanzienlijk beïnvloeden en de wereldprijzen verder opdrijven. Dit kan op zijn beurt sommige landen in Afrika treffen die sterk afhankelijk zijn van Indiase rijst, die doorgaans goedkoper is dan het graan dat wordt verkocht door Vietnam, Thailand en Pakistan. De export van witte rijst vormt 25% van de totale export van niet-basmatirijst. Dit geeft aan dat er in FY24 ongeveer 4-5 miljoen ton rijst uit de wereldhandel zal worden gezogen.
“Ondanks twee beperkende maatregelen in de laatste fiscale periode – een verbod op de export van breukrijst en 20% accijns op niet-basmati-export – steeg de totale rijstexport van India met 5-6%, zelfs toen de totale productie daalde. Door de daaruit voortvloeiende krappe voorraden stegen de binnenlandse prijzen vorig boekjaar met 14-15%”, zegt Pushan Sharma, directeur onderzoek, CRISIL Market Intelligence and Analytics. “De regering zag dit duidelijk als rode lijnen vanuit het oogpunt van binnenlandse voedselzekerheid en inflatie. Het verbod van donderdag zal de rijstexport van India dit belastingjaar met 4-5 miljoen ton verminderen, of meer dan een vijfde van wat er vorig boekjaar werd geëxporteerd,” voegde Sharma toe. “Dit zou het binnenlandse aanbod moeten verbeteren en een matigend effect hebben op de detailhandelsprijzen in India.” De rijstprijzen in India zijn de afgelopen drie maanden met 20-30% gestegen en met ongeveer 10% in de afgelopen 10-12 dagen als gevolg van de slechte oogst in het Rabi-seizoen 2023-2024 en de slechte zaaivooruitzichten van de Kharif-oogst te midden van een tekort aan regenval in Oost- en Zuid-India, en daarna een stortvloed in Noord-India. Een verhoging van 7% van de minimumondersteuningsprijs voor padie droeg ook bij aan de prijsstijging.
India’s retailinflatie verhardde in juni tot een driemaandelijks hoogtepunt van 4,81% tegen 4,31% in mei, gedreven door een piek in de voedselprijsinflatie van minder dan 3% in de voorgaande maand naar 4,5%, als gevolg van stijgende kosten waarmee huishoudens worden geconfronteerd voor producten als granen, peulvruchten, melk en tomaten.
Terwijl het tempo van de consumentenprijsstijging in juni een vier maanden durende reeks van matiging doorbrak ten opzichte van de stijging van 6,5% in januari, werden stedelijke consumenten in juni geconfronteerd met een inflatie van bijna 5%, terwijl de voedselprijsinflatie bijna verdubbelde van het niveau van 2,4% in mei naar 4,3% vorige maand. Volgens het Wereldvoedselprogramma werd er voor graan uit de Zwarte Zee meer dan 725.000 ton tarwe verscheept naar Afghanistan, Jemen en Oost-Afrika. Ngozi Okonjo-Iweald, hoofd van de Wereldhandelsorganisatie, zei: “Diep teleurgesteld over de (Russische) beëindiging van het Black Sea Grain Initiative en de onderbreking van de graanhandel vanuit Oekraïne… De handel in voedsel, diervoeders en kunstmest in de Zwarte Zee is cruciaal voor de stabiliteit van de wereldwijde voedselprijzen.”