Als je bankroet bent, moet je niet geweldig doen

Het zijn juist arme landen waar leiderschap ontbreekt en de leider probeert zich op te dringen aan de wereld die hem niet wenst. Dat is de mening van Frank. Dit soort falend leiderschap organiseert dan grote evenementen om de indruk te wekken dat ze populair zijn bij het thuisfront.

De resultaten zijn altijd teleurstellend, want het kost het land alleen maar miljoenen en vergroot alleen het ego van de leider.

Dit hebben we gezien bij het organiseren van Carifesta XI. Dit regionale evenement hebben we als land naar ons toegetrokken, terwijl het eigenlijk niet de  beurt aan Suriname was. Het was oorspronkelijk de beurt aan Guyana, maar zij waren al gastheer geweest van Carifesta X in 2008, nadat de Bahama’s hadden aangegeven niet in staat te zijn om het te organiseren. Er ontstond een vacuüm en Suriname bood zichzelf aan om voor de tweede keer Carifesta te organiseren.

Carifesta XI werd gehouden in Paramaribo in 2013, puur om het falende leiderschap te vergroten.

Uiteindelijk werd dit een grote corrupte activiteit, waarvan tot op heden de miljoenen uitgaven niet op een correcte manier kunnen worden verklaard. Het Openbaar Ministerie is nu een onderzoek gestart en er worden mensen verhoord na 10 jaar.

Unasur

Hier was het niet de beurt aan Suriname. Desondanks bood Suriname zich in 2013 weer aan als organisator, waarbij de voormalige president Desi Bouterse voorzitter werd. Oorspronkelijk was het de beurt aan Paraguay, maar vanwege de afzetting van president Fernando Lugo werd Paraguay uit de organisatie gezet. Uiteindelijk heeft dit niet geleid tot een verhoging van het ego van de leider.

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) is een intergouvernementele regionale organisatie die integratie en samenwerking tussen de landen van Zuid-Amerika bevordert. Het werd opgericht in 2008 met de ondertekening van het oprichtingsverdrag van UNASUR.

UNASUR heeft tot doel de regionale integratie en solidariteit te versterken en bestaat uit 12 Zuid-Amerikaanse landen: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Tering naar de nering

Frank wijst erop, dat een welvarend land als Australië de Commonwealth Games van 2026 afzegt. Niet omdat ze het vermogen niet hebben, maar omdat de kosten te hoog zijn en de budgetten er niet voor hebben. De Commonwealth Games hebben deelnemers uit 56 lidstaten van het Gemenebest, waarvan de meeste landen ooit deel uitmaakten van het Britse Rijk.

Frank vindt dat we altijd in armoede zijn gebleven en dat we met een ongekende crisis de tering naar de nering moeten zetten. Hij gelooft niet dat dit zal gebeuren, aangezien ons land nu ook heeft gezegd dat het in 2024 de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wil hosten. Dit zal ons land weer miljoenen kosten, onnodig uitgaven voor wie?

Frank is van mening dat zolang het niet tot iemand met goed leiderschap doordringt, deze grootspraak zal blijven bestaan.

De dichtstbijzijnde leider die een positieve toon heeft aangegeven, was president Ronald Venetiaan. Helaas heeft dit niet geholpen, omdat de ravage na hem weer werd ingezet en het volk voor populisten heeft gekozen.

error: Kopiëren mag niet!