Activiteiten Javaans Nieuwjaar

In verband met het Javaans Nieuwjaar werden gisteren, vrijdag 20 juli, op het Onafhakelijkheidsplein festiviteiten gehouden onder de naam Jawa Festa. Het Jawa Festival met diverse culturele optredens, kunst en vooral culinair aanbod begon om 10 uur ’s morgens, en trok door de dag heen heel veel bezoekers. In de late namiddag tot naar de avond toe was het op het rond het plein een drukte van belang van mensen die op de been waren gekomen om deelgenoot te zijn van top culturele- en muziekoptredens van zowel lokale als buitenlandse artiesten.

Het Javaans Nieuwjaar markeert het begin van de Heilige maand  “Sura” (Sasi Sura) volgens de Javaanse kalender. Belijders van het Javaans geloof (Javanisten) hebben Sasi Sura de avond voor gisteren ingeluid middels gebedssamenkomsten in de verschillende Sangars (gebedshuizen). 

De maand “Sura” duurt tot medio augustus volgende maand volgens de westerse kalender. Voor belijders van het Javaans geloof is het een maand van gebedssamenkomsten, meditatie, vasten, bezinning en zelfreflectie. Het is een heilige maand. Voor hun is het geen periode van uitbundigheid en feest vieren.

Bijgaande foto’s geven een beeld van een gebedsamenkomst van Javanisten in de “sangar” (gebedshuis), en van de festiviteiten op het Onafhankelijheidsplein gisteren.

SS

error: Kopiëren mag niet!